Olvasói képek a hétfői viharokról

Vágólapra másolva!
Egy érkező hidegfront előtti erős légköri instabilitás vezetett a hétfői viharokhoz. Sokfelé volt felhőszakadás és komoly jégverés. Az olvasóink által készített képek bepillantást nyújtanak a nagy zivatarokról.
Vágólapra másolva!

Tekintsék meg olvasóink sokat mondó képeit!

Hétfőn egy hidegfront közelítette meg nyugatról a Kárpát-medencét. A front előtti délnyugati áramlásban igen meleg, párás levegő érkezett hazánk fölé, a déli megyékben a hőmérséklet megközelítette a 35 fokot. Az Alpok jelentősen fékezte a front vonulását az alsó szinteken, míg a magasban a hideg levegő előre sietett. Az alsó nedves meleg levegő és a felső hideg egyre erősebb légköri instabilitáshoz vezetett, amely késő délután jutott el arra a pontra, hogy a kialakuló gomolyfelhők növekedése az 1500 és 6000 méteres szint között láncreakció-szerűen menjen végbe. Az ilyen felhőkben a feláramlás maximális sebessége elérheti a 70-80 km/órát, így a lassuló és szétterülő felhőzónák még jó néhány kilométerrel az instabilitási szint fölé törnek. A tegnapi viharban a legmagasabb felhőtetők meghaladták a 10000 métert.

Az erős feláramlás heves csapadékhoz vezetett. A nagy felhőmagasság miatt a jégverés esélye jóval nagyobb volt, mint egy átlagos nyári zivatarban. A középső és északkeleti megyékben gyakori volt a jégeső, Ipolytarnócon a szilva nagyságú jégdarabok néhol a cserepet is betörték, gallyakat szakítottak le a fákról. A legdélebbi heves zivatargóc Szekszárdon okozott nagy pusztítást. A hirtelen lezúduló csapadékban főként a dombos területeken hömpölygött a víz az utcákon. A főváros is a viharos területek közé tartozott.

A csapadék eloszlása rendkívül egyenetlen volt. Míg sokfelé 30-40 mm csapadék is lehullott, voltak olyan helyek, ahol mérhető mennyiség nem is esett.