Vágólapra másolva!
A Karib-tenger térségében vasárnap délután kialakult, Dolly névre keresztelt ciklon az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon eddigi legveszélyesebb vihara lehet. A szerdára már hurrikánná erősödő trópusi ciklon várhatóan a napokban éri el a szárazföldet.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre még trópusi vihar stádiumban lévő Dolly óráról órára erősödik, és szerdán már a Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú hurrikánként folytatja útját.

Az előrejelzések szerint a ciklonban a közel 140 km/órás átlagos szélsebesség mellett 160 km/órát meghaladó széllökéseket lehet majd mérni, mikor a hét második felében eléri a szárazföldet. Az előzetes várakozások szerint Dolly a mexikói és amerikai határ közelében ér partot, és az érintett területeken a vihart kísérő heves csapadéktevékenység következtében 200 millimétert is meghaladó csapadék hullik majd.

Az elmúlt két évben az Egyesült Államok területét jórészt elkerülték a hurrikánok, csak a 2007 novemberében kialakult Humberto okozott nagyobb esőzéseket Texas államban.

Dolly lehet az idei első hurrikán, amely érinti az Egyesült Államok területét is, Texas állam délnyugati részén. A hatóságok már figyelmeztették a lakosságot a hurrikán érkezéséről. Az államban 250 busz áll készenlétben a gyors evakuálás lebonyolítására.

Mexikóban, a Yucatán-félszigeten már végigsöprő vihar a kiadós esőzéseken kívül szerencsére nagyobb károkat nem okozott, de Dolly a következő napokban még az ország északkeleti területeit is érinteni fogja.