Hőhullám és homokvihar Európában

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban szaharai eredetű levegő alakította a kontinens középső területeinek időjárását, aminek következtében Boszniában százéves melegrekord dőlt meg, Köln térségében pedig, arra felé szokatlan homokvihart okozott.
Vágólapra másolva!

Kontinensünk középső területeinek időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon, valamint afrikai eredetű, igen meleg levegő alakítja. Ennek következtében a szikrázó napsütés hatására többfelé megdőlt az eddig mért legmagasabb napi hőmérséklet.

A balkáni térségben szerdán százéves melegrekord dőlt meg. A legmelegebb órákban a hőmérséklet Bosznia középső területein többfelé meghaladta a 35 fokot, sőt a déli országrészben 38 fokig is felkúszott a hőmérő higanyszála. A hőhullám következtében hétfőhöz képest 15 fokkal mértek melegebbet, amelynek hatására több tucatnyi embert kórházba kellett szállítani, mert hőgutát kaptak. A drasztikus melegedésnek már halálos áldozata is van - jelentette a boszniai meteorológiai szolgálat. Hasonló időjárási helyzet már tavaly nyáron is előfordult a Balkán-félsziget térségében, aminek következtében több mint 40 ember vesztette életét, fennakadások voltak a tömegközlekedésben, a víz- és energiaellátásban.

Eközben szerdán Köln térségében, arra felé szokatlan természeti jelenséget éltek át a helyiek. A német nagyvárosban egy szaharai eredetű, kiterjedt homokvihar okozott rémületet. A csapadékot nem adó, úgynevezett száraz zivatar hatására átmenetileg sötétség borult a környékre.