Sarkkörig hatol a tavasz - Európa hétvégén

Vágólapra másolva!
A hét eleji téli időnek vége, a hétvégén már a sarkkörön túlra hatolnak a tavaszi légtömegek. A Kárpát-medence térségében és a mediterrán partokon lesz a legkellemesebb az idő. Európa hétvégére várható időjárásából szemezgetünk.
Vágólapra másolva!

A hét első felében kontinensünk északi és középső vidékén téli idő uralkodott. A tartós hideget fenntartó balti ciklonok fokozatos leépülésével egyre nagyobb teret nyernek a délről érkező enyhe légtömegek.

Észak-Skandináviában szombaton még kialakulhat havazás, egy nappal később már a sarkkörön túli területeken is erős olvadásnak indul a márciusban felhalmozódott vastag hótakaró.

Ugyancsak erős hóolvadás kezdőik az Alpokban. Az áradó patakok, helyi folyók mentén a hétfői esőzés okozhat kritikus állapotokat. A magasabban fekvő sípályákon a hétvégén még megfelelő, vastag hó várja a sportolókat.

Nyugat-Európában szombaton változékony, átlagos tavaszi idő várható, vasárnap azonban kiadós esőzésekre készülhetnek a térség lakói.

A mediterrán partvidéken napos tavaszi idő fogad bennünket. Általában 20 fok körül tetőzik a hőmérséklet, de Ibéria déli, délkeleti részén 25 foknál is melegebb lesz.

Közép-Európában ezen a hétvégén kellemes arcát mutatja a tavasz. A sok napsütést szombaton egy gyenge hidegfront gyorsan átvonuló, vékony felhősávja szakítja meg. Vasárnap a szikrázó napsütésben a hőmérséklet megközelíti a 20 fokot.