Ökovárosok Angliában

Vágólapra másolva!
Angliában 2016-ra tíz ökováros építését tűzte ki célul a kormány.  A városok nagyrészt kormányzati források felhasználásával épülnek, a tervek között az ötezres kisváros és a húszezer embernek otthont adó nagyobb mellett egy ötvenezer fős város megépítése is szerepel.
Vágólapra másolva!

A környezetbarát városok építésénél olyan technológiák alkalmazását támogatják majd, amelyek alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátással járnak.

A települések építésénél több fontos szempontot is figyelembe kell venni. Például, hogy az orvosi rendelők, iskolák és boltok az ott lakók számára legfeljebb 10 perc sétával elérhetőek legyenek. 100 lakóházanként legalább egy hektáros parkot kell létesíteni. Mindezekkel azt szeretnék elérni, hogy az emberek minimálisra csökkentsék a gépkocsik használatát a városokban.

A kormány tervei szerint az újonnan épülő városok központjai teljesen "autómentesek" lennének, oda gépkocsival behajtani szigorúan tilos lenne. A települések környezetkárosító hatásait szeretnék minimalizálni azzal a döntéssel is, hogy a városok fő útjain maximálisan csak 25 km/órás sebességgel lehet majd közlekedni.

A zéró szén-dioxid-kibocsátású városok építéséhez több mint 50 terv készült, amelyekből a kormány várhatóan hét végéig kiválasztja a nyertes pályázatot. A brit kormány úgy véli, ezek a városok nem csak az országban, hanem világszerte is követendő példaként szolgálhatnak a klímatudatos gondolkodás terjesztésében.

A példamutató kezdeményezésnek Angliában akadnak ellenzői is, környezetvédők szerint a beruházás túl nagy környezetkárosítással jár majd.

A brit kormány ezenkívül Európában az elsők között tűzött ki pontos dátumot a szén-dioxid kibocsátás megszüntetésére. A környezetbarát városok mellett 2016-tól a szigetországban csak zéró emissziójú házak épülhetnek.