Tetemes hó húsvétra az Alpokban

Vágólapra másolva!
Télire fordul az idő az Alpokban. A húsvét hétfőig terjedő időszakban szinte minden nap várható havazás, helyenként egy méternél is vastagabb friss hóra lehet számítani. Sokfelé most alakul ki a szezonban a legnagyobb hótakaró. A síelést időnként hóviharok hiúsíthatják meg.
Vágólapra másolva!

Több hullámban sarkvidéki levegő érkezik a héten a kontinens nyugati és középső vidékére. Az áramlást kisebb-nagyobb ciklonok áthaladása módosítja, amelyek jelentős csapadékot okoznak. Az Alpok északi részén hétfő délután még 1500 méter magasságban helyezkedik el a havazás határa, de a hét többi napjain egészen a völgyek aljáig leereszkedik, sőt Svájc, Bajorország és Ausztria egy-egy nagyobb városában sem kizárt a hóesés.

A ciklonoknak köszönhetően a hegység déli felén is télire fordul az idő. Péntektől tovább erősödik a csapadékhajlam, a hétvégén sokfelé tetemes mennyiségű havazásra készülhetünk. Helyenként 1 métert is meghaladhatja a friss hóréteg.

Az alacsonyabban fekvő sípályák felülete is várhatóan sportolásra alkalmas lesz. Aki az ünnepeket alpesi síeléssel akarja eltölteni, jól fel kell készülnie az utazásra. A magasabban fekvő útszakaszok havasak lesznek, a hólánc használatát is kötelezővé tehetik. Ha eljutunk a sípályákig, akkor sem biztos az egész napos sport. A gyorsan növekvő felhőzetből heves hózáporok, hóviharok alakulhatnak ki, így átmenetileg szüneteltethetik a pályák használatát.