Locsolkodik az idő - csapadékos ünnepek

Vágólapra másolva!
A kontinens északnyugati része fölött örvénylő gyorsmozgású ciklonok a hét végén hazánkat is elérik. Ezért a hosszú hétvége alatt változékony, csapadékos, hideg időben lesz részünk.
Vágólapra másolva!

Péntek este éri el hazánk területét az a markáns ciklon, amely a nap folyamán Franciaország és Németország területén is kiadós esőzéseket, a hegyekben havazásokat okoz. Az északnyugat felől fokozatosan megvastagodó felhőzet mellett, eleinte csak az északi megyékben lehet esőre, záporra számítani, majd az éjszaka során az esőzés kiterjed az egész ország területére.

Szombaton reggel az elmúlt napokhoz képest enyhébb reggelre ébredhetünk, amely elsősorban az ország felett elhelyezkedő vastag felhőtakarónak lesz köszönhető, amely meggátolja az éjszakai kisugárzást. Egész nap erősen felhős, borult lesz az ég, és országszerte kiadós csapadékra lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 11 fok között alakul, de a borongós szürke időben ennél jóval hidegebbet érzünk majd.

Akik a hosszú hétvégére síelést terveznek, bátran útnak indulhatnak. A nálunk főként eső formájában hulló csapadék a környező országok magasabb hegyeire, az Alpok és Kárpátok hegycsúcsaira hó formájában érkezik, jelentős mennyiségű friss havat szállítva a sípályák többségére.

Vasárnap átmenetileg javul időjárásunk, a gyenge eső és záporok, hózáporok mellett, helyenként rövid időre a nap is előbújhat.

Hétfőn a mediterrán térségben kialakult sekély ciklon éri el hazánk területét, újabb kiadós esőzést, a hegyekben havazást okozva a térségben. A délutáni órákra nyugaton fokozatosan megszűnik a csapadék, de keleten egész nap marad a borongós, esős idő. Visszatérnek a gyenge hajnali fagyok, és napközben is csak lassan melegszik a levegő. A hőérzetünket tovább rontja az erős, helyenként viharos északi szél.

A folytatásban is marad a változékony csapadékos, hideg idő, sőt a hét közepéig kisebb lehűlés zajlik majd. Erősödő hajnali fagyokra, és az ilyenkor megszokottól több fokkal elmaradó nappali csúcshőmérsékletekre készülhetünk. Szerdán helyenként még az 5 fokot sem éri majd el a hőmérséklet.