Rekordesők Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Az Ausztrália nyugati partjainak közelében elhelyezkedő alacsonynyomású rendszer ma reggel elérte az ország területét, óriási esőzéseket és szélviharokat okozva az északnyugati területeken.
Vágólapra másolva!

Ausztráliában elkezdődött a monszun időszak, amelyet mindig heves csapadékhullás kísér. Az ország északnyugati része felett elhelyezkedő ciklon és a monszun együttes hatására rekordmennyiségű eső esik Queensland állam több városában is, többfelé okozva áradásokat az államban.

Az árvizek egyik fajtája a kis vízgyűjtőterületre lehulló nagy intenzitású csapadék okozta árvíz, a hirtelen árhullám. Kevesebb, mint egy perc alatt kialakulhat, mégis elegendő energiával rendelkezhet ahhoz, hogy járdarészeket, házakat elsodorjon, a városi területeken pedig sebes folyókká változtassa az utcákat.

A queenslandi Girubában ma estére várják a legmagasabb vízállást, amikor a városka folyóján is tetőzik az árhullám. A városban két nap alatt eddig 399 milliméter eső esett, ekkora csapadékot már 58 éve nem mértek. Proserpine-ben pedig 48 óra alatt 447 milliméter eső hullott. A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, hogy kiszabadítsák a bajba jutott autósokat, akik a több centiméter vastag vízzel borított utakon akadtak el. A mostani esőzése veszélyességét mutatja az is, hogy mindössze 15 cm magas, gyorsan mozgó víz elég ahhoz, hogy embereket ledöntsön a lábukról, a 60 cm-es pedig már az autókat is elmozdítja.

A ciklon várhatóan tovább halad a kontinens belseje felé, óriási esőzéseket, árvizeket és pusztító szelet okozva. Charles Towersben ma a 6 óra alatt lehullott csapadék mennyisége elérte a 100 millimétert, és délelőtt 90 km/órát meghaladó átlagos szélsebességeket mértek.