Óriási esőzések Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Ausztrália keleti részén, Queensland és Új-Dél-Wales tartományokban, a hétvégén heves esőzések kezdődtek, amelyek várhatóan a következő napokban is tovább folytatódnak. Az ország északi részén, a Helen névre keresztelt trópusi ciklon miatt esik az eső.
Vágólapra másolva!

Ausztrália keleti részén a meleg tengerfelszín felett elhelyezkedő sekély ciklonhoz kapcsolódó viharok okoznak heves esőzéseket. Brisbane-ban, Queensland állam fővárosában, tegnap fél óra alatt 34 milliméter eső esett. Egy új-dél-walesi kisvárosban pedig 10 perc alatt több mint 15 milliméter csapadék hullott.

Brisbane januári átlagos csapadékmennyisége 94 milliméter, de ebben a hónapban már 120 millimétert is meghaladó csapadék hullott.

A keleti tartományokban a folyók nem tudnak megbirkózni a lehullott nagy mennyiségű csapadékkal, így az ott lakóknak sokfelé komoly áradásokkal kell szembenézniük. A medrükből kilépett folyók tavakká változtatták az utakat, és elmosták a hidakat. Az árvíz Queensland déli részén és Új-Dél-Walesben is több ezer embert zárt el a külvilágtól.

Ausztrália északi részén a Helen névre keresztelt trópusi ciklon okozott óriási esőzéseket az elmúlt napokban. A hét végén a viharban 80 kilométer/órát is meghaladó átlagos szélsebesség mellett 100 kilométer/órát meghaladó széllökéseket mértek. A Helen mára már elvesztette az erejét, de a térségben továbbra is sokfelé esik az eső.

A meteorológusok szerint az esős idő a következő napokban is folytatódik, ami tovább súlyosbítja a hétvégén kialakult helyzetet.