Nyoma sincs a télnek Svédországban

Vágólapra másolva!
Svédországban sokfelé már zöldell a fű, nő a rókagomba, és a tavaszi virágok is nyílni kezdtek. A tél egyre kevésbé látszik igazi télnek.
Vágólapra másolva!

A skandináv ország tele a januárból eddig eltelt két és fél hét alatt szokatlanul enyhének mutatkozik. Az ország déli területein, a héten is +5 fok körüli hőmérsékletekkel találkozhatunk, és csak a legészakibb területeken mérhetünk napközben is fagypont alatti értékeket.

Az enyhe télben a tavaszi virágok, mint amilyen a kankalin vagy a szellőrózsa, virágzásnak indultak, mialatt a gombászok a rókagomba megjelenésének örülhetnek. A Svéd Természettudományi Múzeum biológusa szerint nagyon meglepő, hogy a rókagomba már most nőni kezdett, ezelőtt még sohasem tapasztalt ilyet.

Stockholmban a telek általában szürkén és esősen telnek, többnyire havazás nélkül. Az 1960 és 1990 közötti időszakban az átlagos januári középhőmérséklet Svédország fővárosában -2,8 fok volt. Most a város januári középhőmérséklete az eddigi két hét alapján +1,7 fok.

A legnagyobb évszakos ingadozást Norrlandban tapasztalták, ahol a hőmérséklet az elmúlt hetekben többször is meghaladta a 0 fokot. Ez azért is különös, mert az 1960 és 1990 közötti időszakból származó mérési adatok alapján Norrland átlagos januári középhőmérséklete -15, 9 fok. A mostani enyhe időszakban a város januári átlagos középhőmérséklete mindössze -3,7 fok.