Vágólapra másolva!
Az egy hete tartó melegperiódus vasárnap és hétfőn tetőzik. Az ország egyes részein akár a 15 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet, amely új napi országos melegrekordokat jelentene. A keddi hidegfront csak átmeneti lehűlést hoz, az igazi tél visszatérése még várat magára.
Vágólapra másolva!

A fővárosban vasárnap a déli órákra elértük a 11 fokot és ezzel a mai napra vonatkozó melegrekord megdőlt, melyet még 1949-ben mértek (10.6 fok volt akkor a maximum hőmérséklet).

A decemberi fagyos napok az Újévben még egy hétig folytatódott, egy hete azonban már átlag felett jár a hőmérséklet. Az időjárás változása a nagy légköri folyamatok térbeli eltolódásának köszönhető. Míg a decemberi hideget a tartósan a kontinens középső és keleti vidéke felett lévő anticiklonok okozták, az utóbbi egy hétben az atlanti térség felől egyre közelebb kerültek a ciklonok a kontinenshez. Ennek hatására a magasban folyamatos délnyugati, nyugati áramlással enyhe levegő érkezett Közép-Európa fölé. Az élénkülő szél és a kisebb, gyorsan átrobogó hidegfrontok hatására a légkör alsó része kis mértékben átkeveredett, gyengült a hideg légpárna. Nyugat-Európában az orkán erejű szeleket is okozó áramlásokban már napok óta tartósan 10 fok fölé melegszik a levegő, vasárnap és hétfőn már nálunk is március végét idéző hőmérsékletekre készülhetünk.

A melegedéshez vezető légköri átkeveredést végső fokon a magasban történő erőteljes melegedések, és az azt követő gyors mozgású, gyengébb hidegfrontok sorozata hozza létre, amely tipikusan a most kialakuló erős nyugat-keleti frontvonulás velejárója.

Szombaton a felhős, helyenként esős időben egyelőre kevéssel 10 fok alatt tetőzik a hőmérséklet. Vasárnap a délnyugati, nyugati szél élénkülésére és több-kevesebb napsütésre számíthatunk. A szél és a napsugárzás együttes hatására a légkör alsó 1000 méteres rétege mérsékelten átkeveredik. Az átkeveredés következtében a magasban végbemenő erőteljes melegedés a felszínen is megjelenik. Ez a folyamat várhatóan a Dunántúlon lesz a legerősebb, így ott a hőmérséklet helyenként a 15 fokot is meghaladhatja, ami az adott napon országos hőmérsékleti rekordot jelenthet.

Hogy temessük-e a telet, és a tavalyihoz hasonlóan enyhe másfél hónapunk következik, vagy lesz-e még nagyobb hó, egyelőre nem tudni. Annyi mindenesetre jól látszik a lehetséges egy hétre vonatkozó előrejelzésből, hogy kedden egy hidegfront vet véget a rendkívüli enyheségnek, amit azonban már csütörtöktől melegedés követhet, majd pénteken egy újabb hidegfront érkezik.