Hóviharok Bulgáriában és Romániában

Vágólapra másolva!
Bulgária és Románia határán elhelyezkedő hidegcsepp okoz óriási havazásokat a térségben, megbénítva a közlekedést és a vidéki városok áramellátását.
Vágólapra másolva!

A Románia és Bulgária felett napok óta elhelyezkedő sekély ciklon hatására rendkívül hideg, téli idő uralkodik a térségben. A hidegcsepp területén napközben is -10 fok közelében alakul a hőmérséklet és a két ország területén sokfelé tapasztalható intenzív havazás.

Bulgáriában már napok óta tartó hóesés okoz fennakadásokat a közlekedésben és az áramszolgáltatásban. A frissen lehullott hó mennyisége meghaladja a 40 centimétert, az időnként 80 km/órát is meghaladó szél helyenként 2 méteres hótorlaszokat emel az utakra. A hegyi mentőszolgálatok a kedvelt kiránduló és síterepeken a növekvő lavinaveszély miatt készültséget rendeltek el.

Legrosszabb a helyzet a hegyi utakon, melyeknek többsége teljesen járhatatlanná vált, de az ország keleti részén is számos utat kellett lezárni, mert a jeges, hóval borított utakon kamionok tucatjai akadtak el.

A Fekete-tenger térségében lezárták a kikötőket, és a rossz idő miatt tegnap számos repülőjáratot töröltek.

Romániában az ország délkeleti részén nehezíti havazás a közlekedést, a fő és mellékutakat sokfelé több centiméter hó borítja. Nem csak a közúti közlekedést nehezíti a lehullott nagy mennyiségű hó, az országban sokfelé a vonatközlekedés is lelassult.

Az előrejelzések szerint délután további havazásra lehet számítani a térségben, de a hóesés intenzitás már jelentősen csökken. Estétől már csak a tengerparton várható újabb gyenge hóesés.