Változékonyabb idő az Újévben

Vágólapra másolva!
Ugyan megmarad a téli jellege az időjárásnak, de változékonyabb, mozgalmasabb napokkal indít az Újév. Közel két hét elteltével az ország jelentős részén felszakad, majd eltűnik a ködfelhőzet. Többször számíthatunk csapadékra, a havazás mellett sajnos ónos eső, eső sem kizárt.
Vágólapra másolva!

December 19. óta ködfelhő borítja hazánkat, amely az ünnepek alatti havazásokat is könnyedén "túlélte". Legmagasabb csúcsaink kivételével sehol sem láttuk a napot. A hideg légpárna konzerválja a fagyos, párás levegőt. Elszórtan ónos szitálás, hószállingózás töri csak meg a szürkeséget, néhol a ipari hatások következtében rövid havazás, hódara fordul elő.

Az év utolsó napjától kezdve a magasban közepes dinamizmussal hidegebb légtömegek érkeznek. Ennek hatására várhatóan Újévtől egyre többfelé szakad fel, tűnik el a ködfelhőzet. A napot azonban ezután sem fogjuk sokat látni, hiszen a magasabb szinteken, azaz 1000-3000 méter között változó vastagságú, frontális felhőzet érkezik. A csapadék mennyisége még bizonytalan, de várhatóan néhol már szilveszter este, majd elszórtan az újesztendő első két napján is számíthatunk havazásra, hózáporra. A változást élénkülő szél is jelzi.

A hét második felében a magasban kissé melegebb légtömegek érkeznek, így a szórványos havazás mellett ónos eső teheti jégpályává az utakat. Helyenként kevéssel meghaladhatja a hőmérséklet a nulla fokot, ott eső sem kizárt.