Ritka fehér karácsony volt délnyugaton

Vágólapra másolva!
Az idei karácsony időjárása kellemes meglepetést tartogatott a délnyugati országrészben élők számára. A három napig tartó havazás következtében Baranya és Somogy megyében helyenként 20 centimétert meghaladó hó hullott. Pécs külterületén pedig a 30 centimétert is meghaladja a hótakaró vastagsága.
Vágólapra másolva!

Hazánk időjárását már napok óta egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, sokfelé okozva egyhangú párás, ködös időt. Karácsonykor a délnyugat felől érkező nedves levegő és a hazánkat elérő kisméretű hideg légörvény hatására főként az ország délnyugati részén kezdődött változó intenzitású havazás.

A szentestén kezdődött havazás kisebb-nagyobb megszakításokkal három napig tartott, melynek hatására Somogy és Baranya megyében többfelé 20 centimétert is meghaladó hótakaró alakult ki.

Karácsony közeledtével mindenki várja a hóesést, de viszonylag ritkán van részünk fehér karácsonyban. Az idei havazás azért is érdekes, mert az ország legenyhébb telével rendelkező, a mediterrán térséghez legközelebb fekvő délnyugati országrészben okozott fehér karácsonyt. Az ilyen, közel három napig tartó, megmaradó havat eredményező karácsonyi havazás igazán ritka, körülbelül 30 évente egyszer fordul elő.

A karácsonykor lehullott hó még néhány napig biztosan megmarad, hisz időjárásunk a következő napokban is csak lassan változik, a nappali legmagasabb hőmérsékletek továbbra is fagypont közelében alakulnak.