Veszélyes szinten a légszennyezettség

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok időjárása miatt veszélyes mértékben megnőtt a légszennyezettség az ország több nagyvárosában. A fővárosban különösen szennyezett a levegő az Ezsébet téren és a Széna téren, de Győrben, Szegeden és Miskolcon is aggodalomra adnak okot a mérési eredmények. Szakemberek szerint főleg az időseknél, a kisgyerekeknél és a keringési betegségben szenvedőknél jelentkezhetnek problémák.
Vágólapra másolva!

A hétfő óta időjárásunkat alakító anticiklon hatására hazánkban többnyire száraz, ködös időjárás uralkodik napok óta. A magasnyomás hatására legyengült a légáramlás, és az elmúlt napokban az időjárási frontok is messze elkerülték térségünket. A ködös reggeleken a légkört átkeverő mozgások hiányában, a felszín közeli alsóbb légrétegek nem keverednek a felsőbb légrétegekkel, így a kibocsátott szennyezőanyagok koncentrációja napról napra folyamatosan nő.

A nagyvárosok levegőjében a szálló por és a nitrogén-dioxid koncentrációja a legmagasabb. A főváros térségében az Erzsébet tér környékén a legerősebben szennyezett a levegő, ott a szálló por koncentrációja 109, 6 µg/m3, amely a megengedett egészségügyi határérték 220%-a. Hasonlóan magas értékeket mérnek a Széna tér környékén is. A főváros külső kerületeiben valamivel kisebb a szennyezettség, de még ezeken a részeken is veszélyes mértékű a levegőben lévő károsanyag koncentrációja.

Ezekben a napokban nem csak a főváros térségében okoz gondot a levegőszennyezettség, az ország több nagy városában, mint amilyen Győr, Szeged vagy éppen Miskolc is, veszélyes mértékben vált szennyezetté a levegő.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat elmondása szerint, az erősen szennyezett levegő főleg az időseknél, a kisgyereknél és a keringési betegségben szenvedőknél okozhat köhögést és enyhe légzési nehézségeket.

Azt tanácsolják, hogy az idősek, a gyerekek és a légzőszervi megbetegedésben szenvedők kerüljék a szabadban való hosszabb tartózkodást és az aktív testmozgást. A napokban az egészséges emberek számára is tanácsos kerülni a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát és a sporttevékenységeket.

A levegő minőségének javulásához, a légkör kitisztulásához erős szélre vagy intenzív csapadéktevékenységre lenne szükség. Ezekre még az elkövetkezendő egy-két napban várni kell, de kedd, szerda felé időjárásunk változásnak indul, és a térségünket elérő időjárási frontok és a szél átkeverő hatásának következtében elkezdődik a városok levegőminőségének javulása.

A következő napok várható időjárásáról itt tájékozódhat részletesebben.