A Kékesről látni a Magas-Tátrát

Vágólapra másolva!
A sűrű ködfelhő felett rendkívül száraz levegő található. A vízszintes látótávolság eléri a 200 km-t. Ebben az időjárási helyzetben az ország tetejéről még a Magas-Tátra is látszik, amelyet olvasónk pénteken meg is örökített.
Vágólapra másolva!

A Közép-Európa időjárását meghatározó anticiklon területén síkvidéken 200-800 méter között sűrű ködfelhő alakult ki, alatta fagyos, borongós időjárás konzerválódott, helyenként hószállingózással, az ipari területek közelében kisebb havazással.

A ködfelhő felett azonban igen száraz, tiszta, meglehetősen enyhe levegő található. A leghidegebb réteg közvetlenül a felhő teteje alatt található, ahol nagyjából -8 fok a hőmérséklet. Száz méterrel feljebb viszont már több mint 10 fokkal melegebb van.

Hazánkban csak a legmagasabb csúcsok nyúlnak a felhő fölé. A napos hegytetőkről azonban gyönyörű látványt mutat az alattunk elterülő tejszínhabszerű ködfelhő, és az abban szigetszerűen kimagasló hegycsúcsok.

A látástávolság a száraz rétegben a 200 km-t is eléri, így a Kékestetőről a Magas-Tátrát is lehet látni. Péntek késő délután olvasónk, Takács Péter meg is örökítette a felejthetetlen látványt.

Fotó: Takács Péter

Takács Péter olvasónk péntek késő déután készült képe a Kékestetőről északi irányba mutat. A ködfelhők szélén a horizonton a Tátra csúcsai láthatóak.