Miniszterek beszédei Balin

Vágólapra másolva!
Nagy külsőségek közepette nyitották meg a konferencia magas szintű szakaszát, amelynek keretében a magas rangú delegáltak, miniszterek is csatlakoztak a megbeszélésekhez. Hangzatos beszédek, látványos, szívszorító képek és énekek követték egymást.
Vágólapra másolva!

2007. december 12. szerda

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-Moon emlékeztette a résztvevőket, hogy a világ nagy várakozással tekint az itt folyó tárgyalásokra, és hogy mindenképpen szükséges, hogy megállapodás szülessen a 2009-ig tartó egyeztetési folyamatról, ahogy azt a szeptemberben összehívott magas szintű találkozón is kifejezésre juttatták. Indonézia elnöke felszólalásában gratulált az IPCC-nek és Al Gore-nak a Nobel-békedíjhoz, Ausztráliának a ratifikációhoz. A Keretegyezmény titkára, Yvode Boer, beszédében ugyanakkor megrökönyödésének adott hangot, hogy egyesek a sci-fi-hez hasonlították az IPCC tanácsainak alkalmazását.

A délután folyamán az egyes miniszterek beszéde következett, amely során 48 beszédet, köztük Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter beszédét hallhatták a résztvevők. A magyar miniszter megemlítette, hogy a tudomány világos üzenetet küldött, így a folyamat ellenőrizhetetlenné és kezelhetetlenné válása előtt meg kell tenni a szükséges lépéseket. Biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország teljes mértékben támogatja az EU éghajlatváltozás ellen tett erőfeszítéseit, és arra is kész, hogy ebből a rá eső terheket szükség esetén viselje. Néhány szóban beszámolt arról, hogy hazánkban hogyan állnak az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében születő szabályozási kérdések. Megemlítette, hogy egy ősszel elfogadott törvény értelmében el kell készíteni a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát.

Összességében azonban hiányoztak a beszédből a konkrétumok, a számok, hiányzott bármi kézzelfogható eredmény, vagy menetrend, amely mentén Magyarország előrehalad, tervez. Így a felszólalás inkább diplomatikusnak volt nevezhető, mint progesszívnek. Más beszédek tartalmaztak konkrét számszerű utalásokat is, egyesek az IPCC Jelentéséből vettek át célokat, míg mások a saját, adott esetben meglehetősen előremutató elképzeléseiket osztották meg a hallgatósággal, és rajtuk keresztül a világgal, Lettország például 60%-os energiahatékonyság növelési célt tűzött ki.

Miközben az ünnepélyes megnyitó zajlott, közben a háttérben folytatódtak a megbeszélések a Keretegyezmény jövőjével kapcsolatban. Ezek a megbeszélések már zárt körben folynak, csak a kulcsfontosságú országok, illetve országok csoportosulásainak képviselői lehetnek jelen. Több jel arra utal, hogy a tárgyalások nehézkesen haladhatnak, mert a konferencia elnöke - az indonéz környezetvédelmi miniszter -, és az indonéz külügyminiszter is gyakran megjelenik a tárgyalások helyszínén, és az összes kitűzött határidő ellenére még mindig nincsen megállapodás. A tárgyalások időnként szakértői szinten, időnként miniszteri szinten folynak, egy-egy tárgyalási szakasz hat órán át is eltart, miközben még csak szünetet sem tartanak. A rutinosabbak szerint a megállapodás várhatóan csupán a legutolsó éjszaka, vagy csak szombat hajnalban születik majd meg, amely már a lehető legutolsó határidő lesz. Ha ez nem sikerül, akkor nélküle a Bali útiterv már nem lehet teljes.