Ismét Japán kapta a Fossil of the Day elnevezésű díjat

Vágólapra másolva!
"A nap legnépszerűbb hozzászólását - amelyért taps is járt - Kína hozta, amikor szóvá tette, hogy furcsa, hogy kabátban kell ülni, annyira túlhűtik a tárgyalótermet, miközben arról beszélünk, hogyan kerülhető el az éghajlatváltozás."
Vágólapra másolva!

2007. december 5. szerda

A nap egyik legfontosabb fejleménye nem is közvetlenül a Balin folyó tárgyalásokon történt, de mégis nagyon fontos üzenetet hordoz. A német kormányzat elfogadta az éghajlatpolitikai csomagot, amely 2020-ig 40%-os kibocsátáscsökkentést irányoz elő Németország számára az 1990-es szinthez viszonyítva. Egy ilyen jól időzített döntés hozzájárul a kedvező politikai környezethez, amely végülis pozitívan hathat a tárgyalások kimenetelére.
Ugyanakkor a szerdai napon vegyes, időnként ellentmondó hozzászólások érkeztek. Ezek között a leghajmeresztőbb a japán delegációhoz köthető, ahol ismét előkerült az atomenergia kérdése. Mint ismeretes, fenntarthatósági szempontok miatt az atomenergia nem szerepel a Kiotói Jegyzőkönyv rugalmassági mechanizmusai között, de ennek ellenére újra meg újra előkerül, elsősorban a nukleáris energetikában fokozottabban érintett országok részéről. (Japánban 56 atomerőmű működik). Amikor a japán delegáció megköszönte a keddi "nap kövülete" (Fossil of the Day) díjat, a zsűri máris egy újabbal jutalmazta a fenti akciót. Ha Japán így folytatja, a végén megelőzheti a díj begyűjtésében eddig verhetetlennek tartott USÁ-t is. A nap legnépszerűbb hozzászólását - amelyért taps is járt - Kína hozta, amikor szóvá tette, hogy furcsa, hogy kabátban kell ülni, annyira túlhűtik a tárgyalótermet, miközben arról beszélünk, hogyan kerülhető el az éghajlatváltozás.

A szerdai nappal egyelőre a plenáris ülések sora néhány napra megszakad, és az egyes vitás napirendi pontokra létrehozott, célorientált munkacsoportokban folyik az érdemi munka. Ezeknek általában szombat estig kell a Titkárságra a jelentésüket megküldeniük, és a jövő hét eleji plenáris ülések meghozhatják a döntéseket.

Szerdai fejlemény még az Adaptációs Alappal kapcsolatos ígéretes előrehaladás, amely messze a várakozásokon felüli volt. Ez nyilvánvalóan kedvezően érinti a fejlődő államokat, hiszen ezzel nekik pénz áll majd a házhoz. A fejlett országok jól tudják, hogy csak egy hasonló gesztus fűzheti szorosra a kapcsolatot "észak és dél" között, így ha a fejlődő országokat sikerült megnyerni, akkor ez sokat javít a tárgyalások vége felé egyre nagyobb horderejűvé váló, és teljes konszenzust igénylő döntések sikerének esélyein.

Ennek ellenére sokan úgy vélekednek, hogy a progresszió Balin még nem igazán érhető tetten, többen úgy vélik, hogy az igazi lendületet csak a jövő hét hozza meg, amikor majd 130 ország környezetvédelmi minisztere, az ENSZ főtitkár, és további magas rangú diplomaták megérkeznek.