Karácsonyig kitart a hideg tél

Vágólapra másolva!
Az időjárásunkat alakító magasnyomású képződmény, az előrejelzések szerint a következő napokban is Közép-Európa felett helyezkedik majd el, így időjárásunkban, a következő egy hétben számottevő változás nem várható. A reggeli órákra kialakuló ködös, párás idő egyre tartósabbá válik, napsütésre alig-alig lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérsékletek pedig sok helyen fagypont alatt maradnak.
Vágólapra másolva!

A Közép-Európa felett kialakult anticiklon, úgy tűnik a következő egy hétben is időjárásunk meghatározója marad. Így hazánkban a közelgő ünnepek időjárását is ez a magasnyomású képződmény alakítja.

A karácsonyi ünnepekig, és alatta is megmarad a hideg, ködös, téli idő, erős hajnali lehűlésekkel. Az anticiklon felsőbb légrétegeiben zajló melegedés kedvez a tartósan párás, ködös idő kialakulásának. Napsütés hiányában, a nappali órákban is csak lassan és alig-alig melegszik a levegő, az egész országban fagypont körüli hőmérsékletekkel találkozhatunk.

Ahol az elmúlt héten lehullott hó mennyisége meghaladja a 3-5 centimétert, körülbelül a Szombathely - Veszprém - Szolnok vonaltól délre, ott a hideg időnek köszönhetően a hótakaró nagy része az ünnepekre is megmarad. Fehér karácsonyra az ország más területein nem lehet számítani, hisz a következő napokban számottevő csapadék sehol sem hullik. Legfeljebb csak hódarahullás vagy gyenge ónos szitálás alakulhat ki.

Karácsony után, a két ünnep között várhatóan változik időjárásunk. Megszűnik a felettünk elhelyezkedő magasnyomású képződmény, és hazánkat egyre többször érik majd el az időjárási frontok.

A várható időjárásról itt tájékozódhat részletesebben.