Áradások Sri Lankán

Vágólapra másolva!
Több mint 20 ezer embert kellett otthonából kitelepíteni a sziget keleti részén, ahol az Indiai-óceánon kialakult trópusi depresszió monszunszerű esőzéseket okozott az elmúlt napokban.
Vágólapra másolva!

Sri Lanka tipikusan trópusi ország, a száraz és a nagyon csapadékos évszak váltakozása mellett két monszun időszak is befolyásolja az időjárását. Az egyik májustól szeptemberig az ország déli részét érinti, a másik decembertől februárig a keleti területeken okoz kiadós esőzéseket.

A mostani áradások azonban még nem a monszun időszak kezdetét jelzik. Az elmúlt napokban az Indiai-óceán térségében kialakult, Celin névre keresztelt trópusi ciklon, a hét elejétől folyamatosan vesztett erejéből, és trópusi depresszióvá szelídülve kedden megközelítette Sri Lankát. A ciklon okozta heves esőzések pedig kiadós áradásokat okoztak az országban.

A felhőszakadások alkalmával a sziget keleti részén körülbelül 400 hektáron pusztult el a rizstermés, ugyanis a sok eső miatt a 60 centimétert is meghaladja a belterületeken felhalmozódott víz. A földcsuszamlások miatt pedig számos utat kellett lezárni.

Az előrejelzések szerint a következő napokban további esőzések várhatóak a térségben, de ezek már nem lesznek olyan hevesek, így az árvízhelyzet lassan javul.