Vágólapra másolva!
A Karib-tenger térségében kedden reggel kialakult, Olga névre keresztelt trópusi vihar okoz kiadós esőzéseket a Dominikai Köztársaság délnyugati területein és Haitin.
Vágólapra másolva!

Az északi félgömbön június elejétől, november végéig tartó hurrikánszezon hivatalosan már az Atlanti-óceán térségében is véget ért. A decemberben kialakult trópusi viharok azonban nem teljesen szokatlanok, bár igen ritkák. A miami Nemzeti Hurrikán Központ feljegyzései szerint Olga 2003 óta, a harmadik olyan trópusi vihar, amely a hurrikánszezon vége, november 30-a után alakult ki a térségben.

A trópusi ciklonban ma reggel mért átlagos szélsebesség eléri a 85 km/órát, míg a széllökések meghaladják a 110 km/órát.

A Karib-tenger térségében, Hispaniola szigetének nyugati részén található Haitit, és a sziget keleti felét elfoglaló Dominikai Köztársaságot ma reggelre érte el a vihar. A meteorológusok figyelmeztetik az ott lakókat, hogy a trópusi ciklont kísérő heves esőzések következtében lehulló, helyenként a 250 millimétert is meghaladó csapadék, veszélyes áradásokat és földcsuszamlásokat idézhet elő.

Haitin a kormány figyelmeztette a part közelében élőket, hogy készüljenek fel egy esetleges kitelepítésre, valamint felszólította a halászokat, hogy a vihar elvonulásáig ne hagyják el a kikötőket.

Az előrejelzések szerint Olga fokozatosan gyengülni fog, és a ma délutáni, esti órákban már trópusi depresszióvá szelídülve folytatja útját a Karib- tenger térségében.