Árvízveszély Közép-Európában

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban lehullott rengeteg eső sokfelé hirtelen áradásnak indította a hegyi patakokat, kisebb folyókat az Alpok tágabb környezetében. Bár a helyzet egyelőre nem súlyos, a csütörtöktől érkező újabb erősebb csapadékhullám már nagyobb gondokat okozhat.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi és hétfői erős csapadékhullámban Közép-Európában sokfelé áradtak meg hegyi patakok, kisebb folyók. Németországban helyenként másodfokú készültséget is elrendeltek. A Duna felsőbb szakasza is emelkedésnek indult.

Kedden és szerdán csak kisebb csapadéksávok érik el a térséget, ám a folyók apadása csak átmenetinek ígérkezik. Csütörtök estétől az Alpok tágabb környezetét újabb jelentős esők öntözik, amelyekből péntek este hazánk nyugati területei is kapnak. A jobbára telített talajon a csapadék a hegyes vidékeken szinte teljes egészében a patakokba, folyókba jut, ismét gyors, a hét eleinél komolyabb áradásra lehet készülni. Mivel a csapadék nagy területen hullik le, a nagyobb folyamokban, többek között akár a Dunán is jelentősebb árhullám indulhat el.