Tavasz és tél a hétvégén

Vágólapra másolva!
Akár több mint tíz fokos hőmérsékleti különbség is kialakulhat a hétvégén hazánkban az egyes országrészek között. Míg az északkeleti megyékben a pénteken lehullott hó hétfőig megmaradhat, délnyugaton napközben 10 fok fölé melegszik a levegő.
Vágólapra másolva!

December elején nagyjából 5 fok körül alakul az átlagos nappali hőmérséklet hazánkban. A hétvégén ennél jóval enyhébb és hidegebb területekkel egyaránt találkozhatunk.

Az északkeleti országrészben a hideg levegőt a hétvégi délnyugati áramlás nem tudja elmozdítani, csupán a borongósságot konzerválja a felsiklásra kényszerített meleg légtömeg. Bár számottevő csapadék nem várható, kisebb havas eső, havazás ismét kialakulhat. Általában alig mozdul fagypont fölé a hőmérséklet, sőt néhol tartós maradhat a fagy. A pénteken képződött vékony hóréteg akár hétfőig is megmaradhat.

Ugyanakkor a délnyugati és nyugati megyéinkben rendkívül enyhe lesz a hétvége, a hőmérséklet csúcsértéke nagy területen haladja meg a 10 fokot. Az időjárás tavaszi hangulatát a több-kevesebb napsütés tovább növeli.

Az ország középső területein az átlagosnál csak kevéssel enyhébb időre készülhetünk, 6-8 fok körüli nappali hőmérsékletekre, és a felhőzet gyakori változására számíthatunk.