Vágólapra másolva!
A Karib-tenger térségében vasárnap kialakult trópusi vihar útját továbbra is kiadós esőzések, áradások és földcsuszamlások kísérik. Haiti és a Dominikai Köztársaság után tegnap elérte Kuba nyugati részét, Floridában és a Bahamákon pedig készültséget rendeltek el.
Vágólapra másolva!

A Noel névre keresztelt trópusi vihar átmenetileg ugyan, de vesztett erejéből. Mára a korábban 110 km/órát meghaladó széllökések is vesztettek erejükből, és a heves csapadéktevékenység is mérséklődött. A trópusi viharban a ma reggeli mérések szerint az átlag szélsebesség 64 km/órára csökkent, a széllökések pedig 83 km/órásra szelídültek. Az előrejelzések szerint Noel útját a tenger felett folytatja tovább, ahol újra erőt gyűjthet, mielőtt eléri a Bahamákat.

A trópusi vihar hétfőn még Haitin és a Dominikai Köztársaság területén okozott óriási esőzéseket és földcsuszamlásokat. Az intenzív csapadéktevékenység következtében hidak dőltek össze, a megáradt folyók pedig városokat zártak el a külvilágtól. Haiti fővárosában, Port-Au-Prince-ben derékig érő víz borította az utcákat, és a megáradt folyók 6 emberéletet követeltek.

A trópusi vihar érkezése előtt Kubában 2000 embert kellett kitelepíteni az alacsonyabban fekvő területekről, és számos iskolát bezártak a sziget nyugati részén.

Az előrejelzések szerint Noel elkerüli Floridát, de az állam kormányzója arra kéri a lakosságot, hogy kísérjék figyelemmel a vihar útját. Ugyanis ha útja kicsit nyugatabbra tolódik, az állam déli, délnyugati területei is veszélybe kerülnek.

A Bahamákon heves széllökésekkel kísért óriási esőzésekre számítanak. A kormány már felkészült a vihar érkezésére, bezárták a hivatalokat, és lezárták a gázállomásokat a főváros közelében.