Heves esőzés Észak-Afrikában

Vágólapra másolva!
Az elmúlt vasárnap hatalmas zivatarok alakultak ki Marokkó és Algéria északi partvidékén. Helyenként négyhavi átlagnak megfelelő csapadék lehullott ezen a napon. A zivatargócok gyorsan vonulnak tovább északkeletre, kedden Itália északi részét érik el a heves esők.
Vágólapra másolva!

Egy markáns mediterrán ciklon okozott jelentős esőket az elmúlt hétvégén Marokkó és Algéria északi partvidékén. Önmagában a borultság ténye a térségben október végén nem meglepő, hiszen ilyenkor kezdődik az esős évszak. A Földközi-tenger felől érkező nedves légtömegeket az Atlasz-hegység északi vonulatai felemelkedésre késztetik, így jelentős mennyiségű eső hullhat. Az elmúlt napok esőzései azonban a megszokottnál is hevesebbnek bizonyultak.

A Spanyolországhoz tartózó, marokkói partokon fekvő Melillában például vasárnap reggeltől hétfő reggelig 138 mm eső esett időnként felhőszakadás-szerű intenzitással. Ez a mennyiség közel négyszerese az október havi, és kétszerese a november havi átlagos csapadékmennyiségnek.

Hétfő délelőtt még az egész térség csapadékos volt, délután főként Algériában, majd ettől északkeletre, a Baleár-szigeteken tomboltak a viharok. Mallorcán ez már a sokadik nagy vihar volt az ősszel.

A csapadékzóna gyorsan halad tovább északkeleti irányba. Kedden ugyan még előfordul egy kisebb felhőtömbből esőzés az algériai partokon, a zivatargócokkal beágyazott felhőrendszer már Olaszország északi részére szállít kiadós esőket.