Az elmúlt napok havazásainak hatására nyitnak az ausztriai sípályák

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban Közép- és Kelet-Európa időjárását egy mediterrán ciklon alakította. Sokfelé okozott kiadós esőzéseket, a hegyekben pedig havazásokat. Ausztria középső és keleti területein már 700 méteres magasságokban is hó hullott, így több kedvelt síterepen fél métert meghaladó, helyenként már méteres hó várja a síelés szerelmeseit.
Vágólapra másolva!

A napokban lehullott friss hó, 10 centiméter és 60 centiméter között mozog, de az igazán magas hegyekben nem ritka, hogy a hóréteg vastagsága már eléri a 80-120 centimétert is. A legjobb gleccserpályákon pedig másfél méteres hó várja a síelni vágyókat.

A ciklon, amely a havazásokat okozta mára szinte már teljesen leépült, és a következő napok enyhe időjárása miatt 1000 méter alatt megkezdődik a lassú olvadás, a hétvégén pedig már csak 2000 méter fölött marad meg tartósan az összefüggő hótakaró.

A korábbi november végi, december eleji nyitási tervekkel ellentétben, a frissen hullott hó hatására, több ausztriai sípálya is tervezi a hétvégi nyitást. A nyitás mellett szóló érv az is, hogy a jövő hét végén újabb havazások várhatók, amikor egy markáns ciklon hatására a hegyekben ismét alacsonyabbra kerül a fagyhatár, és újabb csapadékzóna éri el a térséget.