Európa nagy részén visszatér a szép idő

Vágólapra másolva!
Egy nagy kiterjedésű anticiklonnak köszönhetően Északkelet- és Délnyugat-Európában is visszatér a nyugodt, csendes őszi idő a hétvégén. A Skandináv-félszigeten és a Brit-szigetek északi részén egy több középpontú ciklon hatására fordul csapadékosra az időjárás. Közép-Európában az átmeneti száraz napokat szombattól ismét az esős idő váltja fel.
Vágólapra másolva!

Északkelet- és Délnyugat- Európa időjárást egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, száraz, napos időt okozva.

A Skandináv-félszigettől nyugatra elhelyezkedő ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer hidegfronti része pénteken éri el a Brit-szigetek északi területeit, ahol kiadós csapadékot és lehűlést okoz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 10 fok alatt maradnak.

A Közép-Európa időjárását napokig alakító mediterrán ciklon, amely sokfelé okozott havazást és kiadós esőzést, a hét végére feltöltődik, helyére északkelet felől szárazabb levegő áramlik. Szombaton újabb sekély ciklon éri el a kontinens középső részét, és a magasabb hegyekben elszórtan ismét kialakulhat gyenge havazás.

A mediterrán országokban, Olaszországban és Spanyolországban, ahol az elmúlt napokban szintén jelentős mennyiségű csapadék hullott, visszatér a szép, napos őszi idő. A nappali hőmérsékletek ismét emelkednek, a hétvégén Olaszország déli területein 25 fokos csúcshőmérsékletekkel is találkozhatunk.

Skandinávia nyugati részét szombaton éri el az a markáns ciklon, amely kiadós esőzéseket, helyenként havazásokat okoz majd az északi országokban és a Brit-szigeteken.