Havazás Ausztria keleti részén

Vágólapra másolva!
A Közép-Európa felett örvénylő mediterrán ciklonnak köszönhetően az Alpokban napok óta havazik. Kedden elsősorban Ausztria hazánkhoz közel eső területein alakult ki intenzív havazás 700 méter felett. A hóesés várhatóan szerda délelőttig tart, a héten csak az alsóbb részeken indul meg az olvadás.
Vágólapra másolva!

Egy hidegcseppnek köszönhetően az elmúlt hétvége óta mediterrán ciklonok okoznak csapadékos, hűvös időjárást a Balkán-félszigettől az Alpokig. A hegyekben jelentős mennyiségű hó hullott már eddig is. Kedd hajnalban elsősorban Ausztria keleti részén indult meg újabb intenzív hóesés. Az erős csapadéktevékenységnek köszönhetően nyugati határunktól 50-100 km-re vidéken a nulla fok határa helyenként 7-800 méterre csökkent le. Így számos főúton, sőt egyes autópálya szakaszokon télies körülmények fogadják a közlekedőket, a magasabb hegyi utakon pedig néhány órára jelentősen lelassult a közlekedés.

A friss hó mennyisége eddig 10-30 cm közötti, helyenként azonban eléri az 50 cm-t. A havazás várhatóan szerda reggelig tart. Péntekig csak lassú olvadás indul meg 1000 méter alatt, a hétvégén pedig 1800 méterig kúszik fel az olvadás határa.