Tornádók, trópusi ciklonok és havazások a nagyvilágban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban már napok óta tart a viharos időjárás, a Nagy Tavaktól a Mexikói-öbölig már több mint 30 tornádót jelentettek az elmúlt napokban. Eközben a Csendes-óceánon hármas kategóriájú tájfun tombol, Európa középső területein, köztük hazánkban is többfelé havazott.
Vágólapra másolva!

Egy markáns ciklonhoz kapcsolódó hidegfront mentén óriási viharok pusztítottak az Egyesült Államok keleti területei felett az elmúlt napokban. Tegnap a viharos széllel kísért zivatarok több államban is fákat csavartak ki, házakat és lakókocsikat rongáltak meg. A viharos napnak országszerte több sebesültje és 6 halálos áldozata volt. Több államból is tornádókat jelentettek, amelyeket jégeső és 200 km/órát meghaladó széllökések kísértek.

A meteorológusok véleménye szerint a viharok kialakulásában közrejátszhatott a keleten szokatlanul meleg idő. Az egyes területek között kialakult hőmérséklet-különbségekből adódó légnyomáskülönbségek nyomán pedig heves szélviharokat és zivatarokat lehetett tapasztalni, amelyekből több helyen tornádók alakultak ki.

A Csendes-óceán térségében két trópusi ciklon is megfigyelhető. Az egyik a Mexikó partjaihoz közel kialakult, Kiko névre keresztelt trópusi ciklon. A vasárnapra várhatóan hurrikánná erősödő vihar csak súrolni fogja Mexikó nyugati partjait, ahol az előrejelzések szerint kiadós esőzéseket okoz.

Tegnap Japán partjaitól délkeletre is kialakult egy trópusi ciklon, amely mára már a Saffir-Simpson skála szerinti III -as kategóriájú tájfunná erősödött. Az előrejelzések szerint útja során csak két kisebb szigetet fog érinteni.

Tegnap újabb havazások voltak az Alpokban, a magasabban fekvő területeken 30 centimétert is meghaladó hó hullott. Szombatra virradó éjszaka hazánkban is leesett az első hó a Kékestetőn. A hózápor alatt hullott három centiméteres hó várhatóan a mai nap folyamán teljesen el is olvad. Tegnap éjszaka egyébként az ország északi részén több helyen is volt hószállingózás és gyenge hózápor.