Másfél méteres hó az Alpokban - síelhetünk

Vágólapra másolva!
A Skandináv-félsziget felett elhelyezkedő ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer hidegfronti része okozott csütörtökön Európa középső területei felett kiadós esőzéseket. Az Alpok magasabb részein pedig havas eső, hó hullik.
Vágólapra másolva!

Ausztria magasabb helyein tegnap sokfelé havazott. A nagyobb sípályákon már síeléshez is alkalmas hóréteg alakult ki.

Például az egész évben látogatható Mölltal gleccseren, ahol Karintia legmagasabban fekvő sípályái találhatók, a tegnap lehullott hóval együtt már 164 cm vastagságú hó borítja a pályákat.

A Tirolban található Hintertux gleccseren a tegnapi havazással együtt a hótakaró vastagsága eléri a 65 cm-t, de nem sokkal marad el ettől a Pitztali-gleccser sem, ahol 61 cm a hótakaró vastagsága.

Úgy tűnik, a hó most már tartós marad a hegyekben, hisz az előrejelzések szerint szombaton Közép-Európában egy ciklon kezd el kimélyülni, amelynek területén további lehűlésekre és kiadós csapadékra lehet számítani. A hegyekben a nappali hőmérsékletek is fagypont alatt maradnak.

Vasárnap a középpontjával a Baltikum felett elhelyezkedő ciklon hatására még tovább hűl a levegő, és a kontinens keleti és középső tájai felett téliesre fordul az időjárás. Az Alpok térségében sokfelé várható akár 10 centimétert is meghaladó havazás.