Európában többfelé havazás várható a hétvégén

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok kellemes őszi időjárása után a hétvégén sokfelé kaphatunk ízelítőt az igazi télből. A hét utolsó napjaiban és a jövő hét elején, Észak- és Közép-Európában is többfelé várható havazás, havas eső, hózápor. Szép őszi idővel már csak az Ibériai-félszigeten találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

Pénteken, az Észak-Európa felett elhelyezkedő ciklonhoz kapcsolódó hullámzó frontrendszer hidegfronti része okoz csapadékos, hűvös időjárást Európa középső és keleti területei felett. Lehűl a levegő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek 2, 11 fok között alakulnak, de a hegyekben már nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet, így ezeken a magasabban fekvő területeken már hózáporok is előfordulhatnak

A Brit-szigetek, Nyugat-, és Délnyugat-Európa időjárását anticiklon alakítja, többnyire napos, száraz időt okozva.

Egy sekély ciklon alakul ki a Földközi-tenger medencéjében, Olaszország délkeleti részén, amely főként az Adriai-tenger medencéjében és a Balkánon okoz kiadós esőzéseket.

Szombaton egy többközéppontú ciklon éri el a Skandináv-félsziget nyugati részét és a Brit-szigetek északi területeit. Az északi országokban hidegre fordul az idő és sokfelé várható havazás.

Közép-Európában egy ciklon kezd el kimélyülni a hétvégén. Területén további lehűlésekre és kiadós csapadékra lehet számítani, a legmagasabb nappali hőmérsékletek sok helyen még az 5 fokot sem érik el.

Vasárnap a középpontjával a Baltikum felett elhelyezkedő ciklon hatására még tovább hűl a levegő, és a kontinens keleti és középső tájai felett téliesre fordul az időjárás. Az Alpok térségében és a magasabban fekvő területeken sokfelé várható havazás, hózápor, havas eső.

Igazi, szép őszi idővel már csak az Ibériai-félszigeten találkozhatunk.

A hideg, havas idő az előrejelzések szerint a jövő hét elején is tovább folytatódik, korai ízelítőt adva a télből.