Új éves csapadékrekord Oklahomában

Vágólapra másolva!
Az Egyesül Államok északkeleti részén található, markáns ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer hidegfronti része mentén, vonalba rendeződött zivatarok okoztak óriási esőzéseket Oklahoma és Texas államban tegnap.
Vágólapra másolva!

Oklahomában, már vasárnap éjszaka elkezdődtek az esőzések, és az Oklahoma City közelében fekvő Will Rogers reptéren 35 mm-t is meghaladó csapadék hullott az éjszaka. Megdöntve ezzel egy közel 100 éves rekordot. A reptér területén, eddig a legtöbb csapadékot 1908-ban mérték, amikor az éves csapadékmennyiség elérte az 1320 mm-t. A mostani esőzések alkalmával annyi eső esett, hogy új rekord született. A reptéren lehullott csapadék ez évben már meghaladja az 1350mm-t, és még nincs is vége az évnek.

A zivatarokat kísérő széllökések meghaladták a 104 km/órát, és golflabda méretű jegeket jelentettek. A viharok során ablakok törtek ki és számos lakóház is megrongálódott.

Hétfő reggelre a front heves esőzések kíséretében elérte Texas államot is. A zivatarokat kísérő esőzések utakat árasztottak el megbénítva ezzel a közlekedést, és házakat rongáltak meg. Órákig több ezer háztartás és iroda maradt áram nélkül a térségben.

A front kelet felé vonult tovább, és ma már Ohio és Tennessee államok területén okoz további esőzéseket.