Vágólapra másolva!
Az északi félgömbön június elejétől, november végéig tartó hurrikánszezon az Atlanti-óceán térségében is a végéhez közeledik. Egyre ritkábban alakulnak ki trópusi viharok, és a létrejött alacsonynyomású rendszerek intenzitása is csökken.
Vágólapra másolva!

Az Atlanti-óceánon az éjszakai órákban, a Bermuda-szigetek közelében egy újabb trópusi depresszió alakult ki. Az előrejelzések szerint a vihar 15 km/órás sebességgel keleti, északkeleti irányba halad, távolodva a lakott területektől. A viharban mért átlagos szélsebesség 55 km/órás, a széllökések pedig meghaladják a 75 km/órát. A meteorológusok szerint a szárazföld érintése nélkül, a vihar szombatra teljesen leépül.

Az idei Atlanti-óceáni szezon szokatlanul korán kezdődött, a május 9-én kialakult Andrea nevet viselő viharral. Ezután a térségben egymást követték a trópusi ciklonok, Barry, Chantal, Dean, Erin, Felix, Gabrielle, Humberto, Ingrid, Jerry, Karen, Lorenzo és Melissa.

Az augusztus 13-án, az Atlanti-óceánon kialakult, Dean névre keresztelt vihart, a Nemzeti Hurrikán Központ augusztus 20-án a Saffir-Simpson skála szerinti ötös kategóriájú hurrikánná nyilvánította. Az idei hurrikánszezon eddigi legerősebb viharában 270 km/órás átlagos szélsebességet mértek, a széllökések erőssége pedig meghaladta a 340 km/órát.

Amikor a Felix hurrikán is ötös kategóriájúvá erősödött, a 2007-es év, 1960, 1961 és 2005 után a negyedik olyan év lett, amikor egy szezon alatt, egynél több ötös kategóriájú hurrikán alakult ki az Atlanti-óceán térségében.

Szeptember, a maga 8 viharával rekord hónap volt, habár ezek a viharok nem voltak túl erősek és élettartamuk is rövidnek bizonyult ahhoz, hogy nagyobb pusztítást végezzenek.

Humberto volt a 2005-ös Wilma hurrikán óta az első, amely az Egyesült Államok területén is hatalmas esőzéseket okozott. Valamint abban a tekintetben is egyedülálló, hogy Humberto egyike volt a leggyorsabban fejlődő hurrikánoknak, mindössze 14 óra leforgása alatt erősödött trópusi viharból pusztító hurrikánná.

A Csendes-óceán térségében is hasonlóan aktív az idei hurrikánszezon, számos óriási pusztítást végző hurrikánnal. A múlt héten hatalmas károkat okozó Lekima és Krosa után ma egy újabb vihar alakult ki a térségben. A Lingling névre keresztelt trópusi depresszióban 46 km/órás átlagos szélsebesség mellett, 65 km/órás széllökéseket mérnek. A nyílt óceán felett kialakult vihar várhatóan elkerüli a szárazföldet, és különösebb pusztítás nélkül épül le.