Vágólapra másolva!
Szerencsétlen módon éppen "telibe találta" Tajvant a Krosa tájfun. A szél és a nagy esőzések a tengerparton szökőárat, a folyókon áradásokat, a hegyvidéken földcsuszamlásokat okoznak. A lakosság teljes készenlétben, a hétvégére megszűnt a "normális élet" a szigeten. A tájfun a jövő hét elején legyengülve elérheti Sanghajt is.
Vágólapra másolva!

A Krosa tájfun legkifejlettebb állapotát pénteken érte el, ekkor a legnagyobb széllökések megközelítették a 300 km/órát. A tájfun széle már ekkor sok csapadékot okozott Tajvanon, és fokozatosan erősödött a szél. A főváros repülőterén már 130 km/órás széllökéseket is mértek.

A trópusi ciklon a szigetet elérve egyelőre csak kis mértékben gyengült, sajnos a legnagyobb intenzitású viharzóna éppen a legsűrűbben lakott vidéket, a főváros és környékének több mint tízmilliós lakosságát érinti. A szélrohamok a tengerparton helyenként 10 méteres hullámokat korbácsolnak. A rendkívüli csapadék a sziget hegyvidékén elinduló folyókon hirtelen áradást okoz, emellett a földcsuszamlás esélye is rendkívül magas.

A lakosság felkészült, hiszen a szigetország átlagban évente egy tájfunt átvészel, bár ilyen szerencsétlenül ritkán éri el a térséget a vihar. Az iskolákat és intézményeket bezárták, a partvidékekről és a folyók mellől, valamint a hegyes területekről védettebb városokba települt át a lakosság.

A Krosa vasárnap estig veszélyezteti Tajvant, a jövő hét elején kissé legyengülve a kínai partvidéken fog várhatóan tombolni. Az előrejelzések szerint orkán erejű szelek és intenzív esők formájában Sanghajt is eléri a vihar.