Európa-szerte változékony idő a hétvégén

Vágólapra másolva!
Európa nagy részén ciklonok okoznak változékony, csapadékos időjárást a hétvégén. Főként Észak- és Kelet-Európában kell tartós esőzésekre számítani, vasárnaptól pedig Olaszországban is kiadós csapadék várható. Spanyolországban, Portugáliában és a Balkánon anticiklon okoz száraz, napos időt.
Vágólapra másolva!

Közép-Európa országaiban egy sekély ciklon hatására csapadékosra fordult az idő. A lassan északkelet felé haladó ciklon Belorusszia fölött megreked, és a hétvégén tartósan esős, hűvös időt okoz a kontinens keleti területein.

Ma még Spanyolország északi részén is egy sekély ciklon okoz csapadékos időjárást. Ez az alacsonynyomású rendszer lassan halad kelet felé, és vasárnap eléri Olaszország nyugati területeit. A ciklonhoz kapcsolódó heves csapadéktevékenység hatására a pénteken és szombaton még 25 fok feletti kellemes nyári időt vasárnaptól felváltja a borongós, hűvös idő, és a hét utolsó napján a legmagasabb hőmérséklet már csak 14, 21 fok között alakul.

A hétvégén egy markáns ciklon éri el a Skandináv-félsziget nyugati részét is, beborul az ég, és sokfelé várható eső, zápor. A skandináv országok területén a legmagasabb nappali hőmérsékletek 10-13 fok között alakulnak.

Portugáliában, Spanyolországban és a Balkánon anticiklon okoz száraz időt, és a sok napsütés hatására a hőmérséklet csúcsértéke mindenhol meghaladja a 25 fokot. Görögország déli részén nyári meleggel, 30 fokhoz közeli hőmérsékletekkel találkozhatunk.