Korai kánikula és tűzveszély Sydneyben

Vágólapra másolva!
Ausztrália keleti partvidékén az átlagosnál jóval melegebb és szárazabb idő köszöntött be hétfőtől. A helyi meteorológusok a természetes növénytakaró öngyulladásától tartanak. Egy esetleges tűz az időnként viharos forró szélben igen gyorsan terjedne tovább.
Vágólapra másolva!

A Tasmania közelében örvénylő ciklon előoldalán viharos nyugatias széllel forró, száraz levegő hatol Ausztrália sivatagos részétől a keleti partvidékre, főként Sydney környékére. A városban a márciusban véget ért előző nyarat követően először most hétfőn haladta meg a hőmérséklet a 30 fokot. A keddi kisebb visszaesés után a kánikula várhatóan szerdán tetőzik.

A levegő páratartalma rendkívül alacsony, a relatív nedvesség hétfő délután 10 százalékra csökkent. A természetes növényzet napról-napra szárad, a helyi meteorológusok nem zárják ki az öngyulladás esélyét. A kánikula mellett hétfőn viharos, időnként a 100 km/órát is elérő széllökések alakultak ki. Bár kedden gyengült a szél, szerdán - amikor már 32-34 fokot ér el - újabb száraz szélrohamokra lehet készülni.

Egy esetleges öngyulladás a forró, száraz szélben hirtelen nagy területeket érhet el. A térségben nem ritka a bozót- és erdőtűz, a helyi hatóságok fel vannak készülve rá.

Csütörtökön pár fokkal csökken a hőmérséklet, de a felhőtlen ég alatt továbbra is sivatagiasan száraz marad a levegő. Kisebb csapadékot csak szombatra várnak a helyi szakemberek.