Első őszi fagyok Skandináviában

Vágólapra másolva!
Letagadhatatlanul megérkezett az ősz a kontinensre. Mi sem bizonyítja jobban ezt a tényt, mint hogy megjelentek az első hajnali fagyok Skandináviában. Míg hétfőn még csak a sarkkör környékén csökkent nulla fok alá a hőmérséklet, péntekre közel ezer kilométerrel délebbre is fagyott.
Vágólapra másolva!

A napmagasság folyamatos csökkenésével a sarkvidék levegője is gyors hűlésnek indul augusztus második felében. A mérsékelt égövi nyári légtömegek és a sarki hűvös levegő között egyre élesebb frontzónák jönnek létre. A légtömeg kicserélődését erősödő ciklontevékenység biztosítja.

Skandináviában egy hete markáns ciklonok szállítanak sarkvidéki levegőt. A derültebb éjszakákon egyre erősebb a lehűlés. Hétfőn a sarkkör környékén található Lappföld keleti, finn területein csökkent először a kontinensen nulla fok alá a hőmérséklet. A hét folyamán egyre délebbre hatolt a hajnali fagyok határa, pénteken már az 58. szélességi kört is átlépte.

A következő napokban Skandinávia déli vidékén az erősödő szél miatt átmenetileg megszűnnek a fagyok, de továbbra is hűvös légtömegek érkeznek a térségbe.