Hamar érkezett az ausztrál nyár - hőhullám délen

Vágólapra másolva!
Két hónappal jár a szokásos előtt Ausztrália déli részének időjárása. A hirtelen érkezett kánikula fokozott tűzveszélyt jelent bizonyos területeken. A rekord meleg nem tart sokáig, erős viharok vetnek véget a hőhullámnak.
Vágólapra másolva!

Ausztrália sűrűn lakott déli területeire egy erős hőhullám érkezett a hét közepén. Egy masszív anticiklon keleti oldalán az északi sivatagos területekről jött az igen száraz, meleg levegő. Az alacsony páratartalmú, ezért kis hőkapacitású levegőt a tél végi gyenge napsütés is képes volt gyorsan melegíteni. A hőmérséklet a térségben sokfelé meghaladta a 30 fokot, amely 10-13 fokkal magasabb, mint az átlagos augusztus végi érték. Sokfelé ez volt a mérések kezdete óta a legmagasabb hőmérséklet.

A növényi vegetáció víztartalma a tél végén alacsony, a hőhullámban jelentős tűzveszélynek vannak kitéve a nagyobb bokros-fás vidékek.

A korai nyár nem tart sokáig. Egy erős hidegfront éri el a térséget, amely helyenként orkán erejű széllel és heves esőzéssel vet véget a rendkívüli melegnek.