Esőért imádkoznak Törökországban

Vágólapra másolva!
Széttárt karokkal és föld felé fordított tenyérrel imádkoznak esőért a hívek a török fővárosban, Ankarában. A város már hónapok óta szenved az aszálytól és a vízhiánytól.
Vágólapra másolva!

Törökország a mediterrán éghajlati övben fekszik. Ennek a főbb jellemzői: az enyhe tél, forró nyár és a kevés csapadék. Természetesen az ország domborzati viszonyai ezt jelentősen módosítják. A csapadék elsősorban télen esik, decemberben, januárban. A nyári hónapok szárazak és igen magas hőmérsékletűek.

Az elmúlt télen rekord kevés hó és eső esett az országban, amelyhez nyáron perzselő forróság párosult, így Ankara víztározói kifogyóban vannak. A török vízügyi hatóság munkatársa, Hayday Krocaker szerint a 4 milliós város már három hónapja nem kapott vízutánpótlást.

A tehetetlen városvezetést már több helyről is kritika érte, amiért nem tesz semmit, hogy megoldja ezt az igen súlyos problémát. Az elkeseredett emberek istenhez fordulnak segítségért. Ankara egyik legnagyobb mecsetének imámja (mohamedán főpap) a szokásos napi szertartás előtt különleges imát mond az esőért. Szavait a mecset előtt állók hangosbemondókon keresztül hallhatják. A város többi 750 mecsetében is hasonlóan imádkoznak a hívők, miközben tenyerüket a föld felé fordítják, amely a hagyományos mohamedán imákban a hulló esőt szimbolizálja.

A vízhiánnyal kapcsolatban Krocaker egy tévéműsorban nyilatkozott. Szerinte a mezőgazdaság fejlődése, valamint a népesség növekedése miatt az emberek jóval több vizet használnak manapság, mint régen. A törököknek a gyakori aszályos időszakok, a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás miatt is hozzá kell szokniuk az ilyen szokatlan időjárási helyzetekhez.