Vágólapra másolva!
Egy markáns hurrikán halad a Hawaii-szigetek déli főszigete felé. Számítások szerint a viharobjektum kissé legyengülve szerdán közelíti meg leginkább a lakott területeket. A heves széllökések mellett az intenzív és nagy mennyiségű esők okozhatnak komoly problémákat a térségben.
Vágólapra másolva!

Legutóbb 15 éve, 1992-ben érte el hurrikán a Hawaii-szigeteket. Akkor az északi, Kauai nevű szigeten hatan vesztették életüket az Iniki hurrikán következtében, míg 2,5 milliárd dolláros (akkori értéken) kár keletkezett.

Az elmúlt hét szerdán alakult ki a Flossie névre keresztelt viharobjektum a Galápagos-szigetektől 4000 km-re nyugatra. Pénteken trópusi ciklonná, amerikai nevén hurrikánná erősödött. A meleg tengerfelszínen további energiát gyűjtve északkelet irányba haladt tovább.

A Flossie kedden már megközelíti a Hawaii-szigeteket, legközelebb valószínűleg szerdán lesz a szigetcsoporthoz. Ma a hurrikán elérte a Saffir-Simpson skála szerinti III-as fokozatot, a legnagyobb széllökések meghaladják a 250 km/órát. Szerdára valószínűleg tovább erősödik, és erőssége eléri a IV-es fokozatot, a légörvényben 260 km/órát meghaladó széllökések is várhatóak. A szigetcsoport legnagyobb, déli szigetén jelentős károkat okozhat. A pusztító széllökések mellett komoly problémákat okozhat az intenzív, nagy mennyiségű eső, amely a magas hegyek miatt patakok, folyók hirtelen áradásához, vagy földcsuszamláshoz vezethet.

A szigetvilág nagy évszakos változásokkal jellemezhető időjárásában nem ismeretlen a rendkívüli csapadék. A legészakibb, Kauai nevű sziget 1569 méteres csúcsán felállított meteorológiai állomáson mérték a legnagyobb átlagos éves csapadékmennyiséget. Itt évente közel 12 méternyi eső áztatja a vidéket, nagyjából húszszor annyi, mint hazánkat.