Vágólapra másolva!
Az időjárás rovat írásaiból válogatva az extrém időjárással kapcsolatos hazai és nemzetközi jelenségekről, a jelenségek hátteréről és következményeiről szóló cikkeket gyűjtöttük össze ezen az oldalon.
Vágólapra másolva!

A gyűjtemény fordított időrendben tartalmazza az elmúlt évek cikkeit, felül találhatók a legfrissebbek. Jó böngészést kívánunk mindenkinek!

Hamar érkezett az ausztrál nyár - hőhullám délen

Két hónappal jár a szokásos előtt Ausztrália déli részének időjárása. A hirtelen érkezett kánikula fokozott tűzveszélyt jelent bizonyos területeken. A rekord meleg nem tart sokáig, erős viharok vetnek véget a hőhullámnak.

300 km/órás szél pusztít Délkelet-Ázsiában

A Fülöp-szigeteket már érinti, Tajvant szombaton telibe találja az a Sepat tájfun, melyben jelenleg a legnagyobb széllökések elérik a 320 km/órát. A hihetetlen erős szél 14 méteres hullámokat korbácsol a tengerben. A Sepat eddig az év legerősebb trópusi ciklonja.

Fokozódó trópusiciklon-tevékenység

Az átlagosnál valamivel gyengébb kezdet után augusztus közepére az északi félteke trópusiciklon-aktivitása hirtelen megerősödött.

Esőért imádkoznak Törökországban

Széttárt karokkal és föld felé fordított tenyérrel imádkoznak esőért a hívek a török fővárosban, Ankarában. A város már hónapok óta szenved az aszálytól és a vízhiánytól.

Hurrikán Hawaii-n - Turisták is veszélyben

Egy markáns hurrikán halad a Hawaii-szigetek déli főszigete felé. Számítások szerint a viharobjektum kissé legyengülve szerdán közelíti meg leginkább a lakott területeket. A heves széllökések mellett az intenzív és nagy mennyiségű esők okozhatnak komoly problémákat a térségben.

Sok hó esett, most pedig olvad a svájci Alpokban

A hét közepén intenzíven havazott az Alpok nyugati területén 2000 méter felett. A most elindult erős olvadás késlelteti a Rajna apadását.

Rekordot dönthet az árvíz a Rajnán

A Rajna vízgyűjtőjén a többnapos erős csapadék hatására árhullám indult meg. A folyó egyes szakaszain sokfelé leállították a hajóközlekedést. Rekord nagyságú áradástól tartanak a szakemberek.

Nagy meleg a sarkkörön túl

A nagyrészt sarkkörön túl található Lappföldön az elmúlt napokban igazi nyár uralkodott közel 30 fokos meleggel. Ott egyelőre ez volt az idei csúcs, a térség nyugati részét már csütörtökön hűvösebb légtömegek érték el.

Heves esők a Balkánon

Vasárnap és hétfőn Bulgária keleti részén folyamatos, 24 órát is meghaladó intenzív esőzés alakult ki. Helyenként felhőszakadás, jégeső tarkította a csapadékos órákat. A hegyi patakok, folyók vize gyorsan emelkedik, szerencsére a száraz talaj sok vizet képes elnyelni.

Az elmúlt 30 év leghevesebb áradásai

Több millióan vesztették el otthonukat Dél-Ázsiában a monszun esőzés okozta áradások során. Ez az elmúlt 30 év legpusztítóbb áradása, ami több mint 25 millió embert érint.

Szélsőséges idő Dél-Ázsiában

Helyenként a szűnni nem akaró monszun-esők következtében létrejövő árvizek, máshol a szárazság okoz gondokat Ázsiában. Július végén rendkívül szélsőséges volt az idő a térségben.

Újabb áradások Angliában és az USA-ban

Még soha nem mértek Angliában ebben a szezonban annyi csapadékot, amely az utóbbi időben lehullott. A jövő hét várhatóan száradást hoz a térségbe. Texasban is rengeteg a csapadék, június után júliusban is példátlan mennyiségű eső hullott.

Kemény fagyok Argentínában

A téli idő jegyében telt a mostani hét Argentínában. Hétfőn 89 év óta először havazott Buenos Airesben, az ország számos helyén hóviharok alakultak ki, majd a hét közepétől szubtrópusi területeken is -5 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Júliusi havazás határainknál

Ausztria nyugati és déli tartományaiban, Vorarlbergben, Tirolban és Karintiában is havazik. A hőmérséklet a 2000 méter feletti területeken akár -8 °C fokig is süllyedhet. A ritka júliusi havazás eredménye a következő napokban gyorsan elolvad. A hétvégén már a csúcsokon is 20 fokig melegszik a levegő.

Egy híján 40 fok az orosz tajgán

Európa legkeletibb részén már egy hete kánikula uralkodik a 60. szélességi körtől északra. A hullámzó frontzóna következtében időnként a tundráig, a Jeges-tengerig terjed a kánikula határa. Hétfőn a tajga-vidéken rendkívüli rekordot mértek, 39 fokra emelkedett a hőmérséklet a 63. szélességi kör mentén.

Hőségrekordok az USA középső vidékén

Egy hete tart a nagy hőség az Egyesült Államok középső vidékén. Sokfelé dőltek meg a hőmérsékleti rekordok. A nagy meleg hétfőn a keleti partokat is elérte, ott a magas hőmérsékletek fülledtséggel is járnak.

Tartós kánikula a Jeges-tenger partján

Európa északkeleti határán, a Jeges-tenger partvidékén több napja kánikula uralkodik. Az előrejelzések szerint egész héten marad a különleges meleg a térségben. A kánikula a tundrán ritka, de nem szokatlan jelenség.

Havazások a déli féltekén

Egymástól több ezer kilométer távolságra egyszerre alakult ki jelentősebb havazás Ausztrália déli hegyvidékén és a Dél-Afrikai Köztársaság magasabban fekvő területein. Helyenként 40 cm friss hó hullott. A hűvös időszak átmeneti, mindkét térségben melegedés várható.

Árvíz és erdőtüzek - extrém európai idő

Miközben a kontinens nyugati részén ősziesen hűvös, esős idővel, medrükből kilépett folyókkal találkozhatunk, addig a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében a 40 fok feletti hőség erdőtüzeket okoz.

Extrém hőség a Balkánon

Több napja rendkívüli forróság uralkodik a Balkán-félszigeten. Romániában több tucat áldozatot szedett az extrém idő, Görögországban vasárnap 46 fokot is mértek. A nagy meleg szerdáig tart.

Az afrikai hőhullámok hete

Forró, afrikai eredetű légtömegek érkeznek Európa középső és délkeleti vidéke fölé. A héten hazánkban a hőmérséklet a 35 fokot is meghaladhatja, helyenként rekordok is dőlhetnek. Természetes vizeink egyre melegebbek. Várhatóan a hétvégén felfrissül időjárásunk.

Egy éjszaka alatt több mint 3 havi csapadék

Szélsőséges időjárással indult az ausztrál tél. Míg délkeleten a folyamatosan átlag alatti hőmérsékleteknek a síterepek veszik hasznát, északon az egyébként száraz évszakban helyenként felhőszakadások törnek ki, sosem látott mennyiségű esőt okozva.

Árvíz Dél-Kínában

Kína déli területén rendkívül heves esőzésekkel indult az idei monszun szezon. Az egy hete tartó heves esőzések következtében félmilliónál is több embert kellett kitelepíteni, míg az anyagi kár meghaladja a félmilliárd dollárt.

Sárlavina Bangladesben

Heves esőzésekkel érkezett a nyári monszun Bangladesbe. Helyenként három méteres iszapréteget sodort lakott területekre a sárlavina. Az ítéletidő eddig több mint 100 áldozatot szedett.

Életveszélyes indiai hőhullám

Idén a szokásosnál hosszabb és erőteljesebb hőhullám sújtja India északi, északkeleti vidékét. Új Delhiben a napokban 45 fokot is mértek árnyékban. A hőség sajnos áldozatokat is szedett. A monszunra már nagyon várnak.

Rendkívüli trópusi ciklon az Arab-tenger felett

Az Indiai-óceán északkeleti részén, az Arab-tenger felett egy meglehetősen erős trópusi ciklon alakult ki, amely errefelé ritka eseménynek számít. A viharobjektum hétfőn a legerősebb, a széllökések megközelítik a 300 km/órát. Várhatóan szerdán, lényegesen legyengülve Ománban ér partot.

Folyamatos havazás az Ausztrál-Alpokban

Május 22-én esett le az első hó az Ausztrál-Alpokban. A megszokásokkal ellentétben azonban nem volt ideje elolvadni, a hónap utolsó napjaiban újabb 10-20 centiméter esik hozzá.