A bíborcsigák az éghajlatváltozás első áldozatai?

Vágólapra másolva!
A Seychelles-szigeteken élő bíborcsigafajt, amelyről sokan talán még nem is hallottak, a múlt héten kihaltnak nyilvánították. Ez a csigafaj talán az első áldozata a globális felmelegedésnek. Ez azonban még nem bizonyítható.
Vágólapra másolva!

Justin Gerlach biológus, az Oxfordi Egyetem munkatársának elmondása szerint az Indiai-óceánban található Seychelles-szigeteken élő csigafaj meglehetősen feltűnő jelenség volt: bíbor színű házát körben sárga csíkok övezték.

Körülbelül 30 éve volt, mikor az első csigát felfedezték a tudósok, a fák levelein. Ekkor még a sziget egész területén nagy számban megtalálhatóak voltak. Azóta viszont szinte lehetetlen találni ilyen csigát. Az utolsót 1997-ben fogta be egy gyűjtő, aki nem is volt tisztában azzal, hogy milyen értékes állatot talált, csak egyszerűen különlegesnek találta, és magával vitte, meséli Gerlach.

A Biológiai Levelek (Biology Letters) című folyóiratban megjelent cikkében, Gerlach a szokatlanul hosszú és forró nyarakat okolja azért, hogy az összes fiatal csiga elpusztult. A fiatal csigák nem élték túl a meleget, a felnőttek pedig fokozatosan kipusztultak. Így most a bíborcsigafajnak egyetlen példányát sem lehet megtalálni a szigeten.

Gerlach szerint a forró nyarak egyre gyakoribbá váltak, és a fiatal csigákból egyre kevesebb tudta átvészelni a nyári forróságot. Ha bebizonyosodik, hogy igaza van, akkor a bíborcsigafaj lehet a modern kor és a globális felmelegedés első áldozata.

A Diane Debinski biológus által készített tanulmány szerint a felmelegedés és a csigafajok kipusztulása között van kapcsolat. A cikk ugyan nem bizonyítja, hogy a bíborcsigák a klímaváltozás miatt pusztultak ki, de az etológusok már évek óta figyelmeztetnek, hogy az állatok nagyon érzékenyek az éghajlat megváltozására.