Képek a paksi felhőszakadásról

Vágólapra másolva!
A Kárpát-medence felett napok óta elhelyezkedő párás, labilis légtömegek a hét minden napján heves délutáni zivatarokat okoztak. Hazánktól nyugatra egy sekély ciklonális mező alakult ki, Északnyugat-Európa és az Alpok térségében egy behullámzott hidegfront húzódik, a frontvonala mentén sokfelé borult az ég és esik az eső.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután az ország nagy részén voltak heves záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás és jégeső is előfordult. A legintenzívebb csapadéktevékenység az Északi-középhegységben és a Duna-Tisza közén, Paks környékén volt tapasztalható, 60 mm-t is meghaladó csapadékmennyiséggel.

Valószínűleg csütörtökön Paks térségében időnként összeáramlás is volt, ugyanis tőle nyugatra délnyugati, keletre délkeleti szél fújt, melynek következtében nagyon heves zivatarok alakultak ki.

A horizontális szélsebességek konvergenciájának (vagyis összeáramlásának) ugyanis fontos szerepe van a zivatarok kialakulásában. Azon a szinten, ahol összeáramlás van, több levegő fog belépni egy adott területre, mint amennyi ki. A légkör a tömeg megmaradására törekszik, ezért igyekszik kiegyenlíteni az így kialakult lokális tömegtöbbletet, aminek következtében vertikális elmozdulások indulnak meg. Az alacsonyszintű konvergencia által kialakított feláramlás segíti a zivatarok kialakulását, ha a légkör eléggé instabil.

A paksi felhőszakadásról egy olvasónk készített képeket, amelyeket képgalériánkban tekinthetnek meg.

A hétvégén is folytatódik a viharos időjárás, hosszabb-rövidebb időre ugyan kisüthet a nap, de ismétlődő zivatarokra minden nap lehet számítani.

Továbbra is várjuk viharokról készült képeiket, amelyek az [email protected] címre küldhetnek el! A legjobbak bekerülnek galériáinkba.