Mindenről a globális felmelegedés tehet?

Vágólapra másolva!
Súlyos áradások, elviselhetetlen meleget okozó hőhullámok és különösen hideg időszakok követik egymást már az év eleje óta.  Ezeknek azonban nem feltétlenül a felmelegedés az oka.
Vágólapra másolva!

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése szerint az extrém időjárási helyzetek száma az elmúlt 50 év megfigyelései alapján is növekszik. A különös és szélsőséges időjárási helyzetekre nem is olyan nehéz példákat találni, ha visszatekintünk a 2007-es évből eddig eltelt időszakra.

Csak hogy néhány példát említsünk, ilyen volt a Dél-Ázsiát sújtó, több száz halálos áldozattal járó monszunesőzés, amely az elmúlt 30 év leghevesebb áradásait okozta. Angliában az elmúlt hetekben tapasztalt áradásokhoz hasonlóval az elmúlt 60 évben nem lehetett találkozni. Dél- és Közép-Európán rekord hőmérsékleteket okozó hőhullám söpört végig, Dél-Afrikában szokatlanul heves havazás zajlott, és Buenos Airesben is az elmúlt közel 90 év alatt most először esett hó. A Gonu névre keresztelt vihar volt az első trópusi ciklon, amely az Arab-tengeren kialakult, és júniusban 50 halálos áldozatot követelt, mikor elérte Oman és Irán partjait. Azonban kimutatni a kapcsolatot a klímaváltozás és az ilyen extrém időjárási helyzetek között nagyon sokat vitatott és nehéz feladat.

Az IPCC jelentése szerint az éghajlatváltozáshoz és a melegedéshez kétség sem fér. A globális átlaghőmérséklet januárban és áprilisban is a valaha mért legmagasabb érték volt. A klímaváltozás valószínűleg együtt jár majd azzal, hogy nő a szélsőséges időjárási helyzetek száma, gyakoribbá válnak a heves esőzések és a hőhullámok.

Egy tanulmány szerint évente átlagosan kétszer annyi hurrikán keletkezik, mint ezelőtt 100 évvel. Ennek a tengervíz melegedése és a megváltozott szélviszonyok lehetnek az okai.

A tudósok azonban felhívják a figyelmet, hogy ettől még nem nyilvánvaló, hogy a globális felmelegedés az oka az extrém időjárási helyzetek megszaporodásának, és akadnak olyanok is, akik szerint még az sem bizonyítható, hogy ezek az időjárási helyzetek gyakoribbá váltak volna.

Barry Garmett, a brit meteorológiai szolgálat munkatársa szerint sok extrém időjárási helyzet összefüggésbe hozható a klímaváltozással, de vannak más tényezők is, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, ilyen például az El Nino-jelenség. (Az El Nino Peru csendes-óceáni partjainál felbukkanó, 2-6 éves periódusú éghajlati jelenség, mely az óceán és a légkör kölcsönhatásának következménye.)

Veszélyes lehet csak önmagában vizsgálni az egyes jelenségeket és mindent a klímaváltozással magyarázni. Nagyon fontos, hogy mindig hosszabb periódusokat vizsgáljanak.

Jean Jouzel klímakutató szerint néhány évre még szükség van ahhoz, hogy egyértelműen kimutatható legyen, hogy van-e kapcsolat a klímaváltozás és az időjárási extrémumok között. Mert az, hogy mit nevezünk extrémumnak, csak definíció kérdése.