Rekordot dönthet az árvíz a Rajnán

Vágólapra másolva!
A Rajna vízgyűjtőjén a többnapos erős csapadék hatására árhullám indult meg. A folyó egyes szakaszain sokfelé leállították a hajóközlekedést. Rekord nagyságú áradástól tartanak a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Egy behullámzott hidegfrontnak köszönhetően napok óta heves csapadék jellemzi az Alpok nyugati részét, ahol 2000 méter felett jelentős hó is hullott. A hegyi patakok, kisebb folyók gyorsan áradtak, majd az árhullám megjelent a Rajna vízgyűjtőjén is.

A Rajna felső szakaszán az állandó esők miatt olyan gyorsan emelkedik a vízszint, hogy a meteorológusok az 1999-es nagy árvíz megdöntésétől tartanak. A folyó Boden-tó és Basel közötti szakaszán csütörtökön többfelé kilépett a víz a medréből. Nagy területen kellett beszüntetni a hajózást. A vízszint a német Karlsruheban egy nap alatt két métert emelkedett.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint pénteken és szombaton a Rajna vízgyűjtőjén már csak elszórtan várható eső, zápor. Sajnos a megindult erőteljes árhullám már utánpótlás nélkül is rekordot dönthet.