Vágólapra másolva!
Egy, a napokban nyilvánosságra hozott kutatás szerint a cápák a tengervíz sókoncentrációjának függvényében változtatják vérük összetételét. Vajon ez milyen kapcsolatban áll a jéghegyekkel és a globális felmelegedéssel?
Vágólapra másolva!

Egyre többet olvashatunk arról, hogy a globális felmelegedés első jelei már tapasztalhatók. Sok tanulmány foglalkozik azzal is, hogy a felmelegedés következtében egyre többfelé olvadnak a gleccserek és jégtakarók. Az Antarktisz jégtakarója valószínűleg nem fog rövid időn belül elolvadni, de a hatalmas jégtömbök leválása mégiscsak aggasztó. A jég és a hó olvadása miatt pedig egyre több édesvíz jut a tengerekbe, amelyeknek sókoncentrációja ezáltal csökken, és ezzel együtt jár az is, hogy változnak az ottani életfeltételek.

A felmelegedés következtében megváltoznak az óceáni áramlatok, az adott sókoncentrációhoz alkalmazkodott tengeri élővilág finom egyensúlya pedig felborulhat. Amikor a sókoncentráció változik, a cápák ezzel a változással összhangban módosítják vérük összetételét. A nemrégiben megjelent tanulmány az egyik legalaposabb képet adja erről a jelenségről, és rámutat arra is, hogy a jéghegyek és gleccserek olvadása milyen következményekkel jár a cápák életében.

A cápák légzéskor vizet vesznek a szájukba, ez átmossa a kopoltyújukat, majd a kopoltyúnyílásukon keresztül kilövellik a vizet. Mindeközben azonban bizonyos mennyiségű vizet is megisznak, ami aztán vizelet formájában távozik testükből, hogy ezáltal tartsák szinkronban szervezetüket a környezettel.

"Megfelelő szabályozás nélkül a cápák veséje és a szíve sem tudna optimálisan működni" - mondja Gary Anderson, egy kanadai egyetem munkatársa és a kutatás vezetője. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy az alacsony sókoncentrációjú vagy friss vízben élő cápák vérének térfogata sokkal nagyobb, mint azoké, amelyek sósabb vízben élnek. Amikor az alacsonyabb sókoncentrációjú vízben élő cápák vérében a plazmák mennyisége emelkedik, sejtjeik száma változatlan marad. A kutatók ezek alapján úgy vélik, hogy a cápák vérének összetétele alapvetően csak az őket körülvevő környezettől függ.

A cápák különböző biológiai folyamatok során mindig is tudtak alkalmazkodni a környezetükben zajló változásokhoz, ám a tudósok szerint a globális felmelegedés túlzottan is igénybe veszi őket.

"Eddig a sókoncentráció változása csak kismértékű volt, de egy hirtelen és visszafordíthatatlan változás határán állunk"- mondja Michael Schlesinger, az illinois-i egyetem munkatársa.