Komoly lépések a klímaváltozás ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió egyre növekvő figyelmet fordít a klímaváltozás problémájára. A közelmúltban megjelent Zöld Könyv az unió klímaváltozással szembeni legújabb válaszlépéseit tartalmazza, valamint áttekinti a legfontosabb szektorok problémáit. Ehhez kapcsolódóan hazánk is nagy lépéseket tesz az egységes klímapolitika kidolgozása érdekében.
Vágólapra másolva!

Európa a klímaküzdelem élén

A klímaváltozás napjaink mindenkit érintő - talán korunk legsúlyosabb - problémája, melynek megoldása világszerte egyre fontosabb és sürgetőbb. Az Európai Unió kezdettől fogva élharcosnak számít a klímaváltozás elleni küzdelemben.
2007 márciusában az unió országai a Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt 8%-os üvegházgáz-kibocsátás csökkentésén felül 2020-ig még legalább 20%-os, 2050-ig pedig további 50%-os csökkentést vállaltak az 1990-es szinthez képest. Az intézkedések reális célként már nem tartalmazhatják a melegedés azonnali megállítását, ezért azt szeretnék elérni, hogy a Föld felszínének átlaghőmérséklet emelkedését sikerüljön a 2 fokos határértéken belül tartani. A klímaváltozás problémakörét csak hosszú távú, évtizedeken átívelő feladatként lehet értelmezni.

Zöld Könyv -Az unió alkalmazkodási politikája

2007. július 3-án Brüsszelben hozták nyilvánosságra a Zöld Könyvet, ami az unió klímaváltozáshoz való alkalmazkodási politikáját tartalmazza. A Zöld Könyv nem sokkal a nevezetes és sok vihart kavart IPCC-(Kormányközi Klímaváltozási Bizottság)jelentést követően látott napvilágot. Amíg az IPCC a klímaváltozás globális vonatkozásait vizsgálja alapvetően, addig a Zöld Könyv az európai vonatkozásokra koncentrál.

Az éghajlatváltozás elleni lépéseknek két fő része van:

1. Az üvegházgázok kibocsátásának csökkentése, ami lényegében a megelőzés témaköre.

2. Az alkalmazkodás politikája, célja az éghajlatváltozás következtében fellépő kockázatok és károk csökkentése vagy az esetleges előnyök kihasználása.

A lépések megvitatására, és az egységes európai álláspont kialakítására kontinens szerte vitasorozat indul, melynek célja ez év végéig az ún. Fehér Könyv elkészítése.

Hazai erőfeszítések

Hazánk is egy széleskörű szakmai és társadalmi vitasorozat keretében alakítja ki azt az álláspontot, ami a hazai és európai klímastratégia összehangolását alapozza meg. A Zöld Könyv tartalmáról magyar szakemberek adtak tájékoztatást egy, a közelmúltban megtartott konferencián.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a Magyarországon elindult munkáról 2007. augusztus 27-ig lesz egy vitasorozat, szeptember elejére pedig elkészülnek az összegzéssel. Október elején indul egy klímaváltozási körút az ország nagyobb városaiba, hogy mindenki megismerhesse a minisztérium által kidolgozott tervezetet, amely a tervek szerint december elején kerülhet a parlament elé.

Mik a legfontosabb lépések?

Harnos Zsolt akadémikus előadásából megtudhattuk, hogy mik a legfontosabb lépések az éghajlatváltozás elleni harcban, melyben minden országnak, így Magyarországnak is részt kell vennie.
A leglényegesebb lépések a következők:

1. Minél előbbi cselekvés fontossága, ugyanis a korai fellépés gazdasági hasznot eredményez, valamint a gazdaságot, az emberi egészséget és az infrastruktúrát fenyegető veszélyeket minimalizálni lehet.

2. Az európai országok együttműködése lényeges. A klímaváltozás nem egyéni probléma, és nem csak egy ország felelős érte, hanem mindenki. Nem lehet leszűkíteni az érintettek számát, így mindenkinek cselekednie kell.

3. A kutatásokra nagy hangsúlyt kell fektetni.

4. Fel kell állítani egy európai tanácsadó csoportot a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás kidolgozására.