Vágólapra másolva!
Július elején a Man-Yi tájfun okozott jelentős emberi és anyagi károkat Japánban. Három hét sem kellett, és már egy újabb trópusi ciklon közelíti meg a szigetországot, azon belül elsősorban a déli területeket. A viharobjektum várhatóan csütörtökön ér lakott területek fölé.
Vágólapra másolva!

Az Usagi tájfun szombaton kezdett erősödni a Csendes-óceán nyugati medencéjében. Azóta trópusi ciklonná, délkelet-ázsiai szóhasználattal élve tájfunná erősödött. Hétfőn 150 km/órás széllökések fordultak elő a légörvényben, szerdára mikor elérte legfejletebb stádiumát, 250 km/óra feletti szeleket mértek a szakértők.

Csupán három hét telt el a nagy pusztításokat okozó Man-Yi tájfun Japánon való áthaladása óta. Akkor jelentős emberi és anyagi károk keletkeztek. A Man-Yi északkeleti irányba haladt, végig ment a Japán partokon, érintette a legsűrűbben lakott területeket. Ezzel szemben az Usagi tájfun Japán déli főszigetét, Kyushút szelte át, majd legyengülve északkelet felé, Korea irányába halad tovább.

A japán meteorológusok mérései szerint szerdán délelőtt ért lakott terület fölé a tájfun, pont ekkor voltak benne a legnagyobb széllökések, amelyek a 268 km/órát is elérték. A szél mellett a heves esőzések okozta áradások, hegyomlások jelentettek veszélyt a lakosságra. Japán természeti katasztrófára a világ egyik legjobban felkészített országa, de áldozatok nélkül sajnos a legutóbbi - szintén jól előrejelzett - esetet sem sikerült megúszni.