Újabb áradások Angliában és az USA-ban

Vágólapra másolva!
Még soha nem mértek Angliában ebben a szezonban annyi csapadékot, amely az utóbbi időben lehullott. A jövő hét várhatóan száradást hoz a térségbe. Texasban is rengeteg a csapadék, június után júliusban is példátlan mennyiségű eső hullott.
Vágólapra másolva!

Angliában tavaly a július szinte végig szokatlan kánikulában telt el. Idén nyoma sincs a nyárnak, sokszor a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet, miközben egymás után jönnek-mennek a frontok. Júliusban Angliában és Walesben átlagosan 375 mm eső hullott. A 230 éve kezdődött rendszeres mérések során még nem regisztráltak ilyen sok csapadékot július hónap ezen időszakában. Az áradások nagy emberi és anyagi veszteségeket okoztak.

A pénteki és szombati száraz idő után vasárnap várhatóan újra eléri a térséget egy csapadéksáv, de a jövő héten viszonylag száraz idő jön, a folyók apadása biztosított.

Szintén rendkívüli esőzések sújtják Texas állam egyes részeit. Két hónapon belül másodszor érkezik a térségbe erőteljes csapadékhullám. A Mexikói-öböl felől érkező nedves, trópusi levegő és a magasban északnyugat felől besodródó hideg légtömegek erős labilitást okoznak, így a csapadék elsősorban heves záporok, felhőszakadások formájában jön. Helyenként az ilyenkor megszokott csapadékösszeg hét-tízszerese (!) is lehullott. A következő napokban sajnos pozitív változás nem áll be a déli államban.