Megdőlt az abszolút hőségrekord!

Vágólapra másolva!
Amit már napok óta sejtettünk, valóra vált: a rendkívüli hőhullám csúcsán megdőlt az országos abszolút hőségrekord. Az egy hete tartó forró periódus immár minden tekintetben páratlanná vált. A nap folyamán egymás után dőltek az abszolút rekordok: sem a fővárosban, sem az ország tetején nem volt még részünk ilyen extrém hőmérsékletekben. Sokáig emlékezetes marad a mai nap!
Vágólapra másolva!

Kiskunhalason a hőmérséklet 15 óra tájékán elérte a 41,9 fokot, ez két tizeddel magasabb, mint a 2000. augusztus 21-én, Békéscsabán született korábbi rekord. Míg hét éve csupán kis területen, és rövid időre haladta meg a hőmérséklet a 40 fokot, ma Budapesttől Szegedig nagy területen forrósodott a levegő a kritikus érték fölé, még magasabb értékek is várhatók. Az ország északi felén közben elszórtan heves záporok, zivatarok alakultak ki.

Korábban

A fővárosban háromnegyed kettőkor a hőmérséklet átlépte a negyven fokot, és tovább emelkedett, megdöntve az abszolút maximumot. Ezzel a mérések több mint 130 éves kezdete óta most kellett elszenvednünk a legnagyobb hőséget Budapesten.

A Kékesen 1953 nyarán 30,5 fokot mértek, amely egészen máig megdönthetetlennek bizonyult. A közel egy hete tartó hőhullám csúcsán azonban megdőlt ez a szakállas csúcs is, a hőmérséklet megközelítette a 31 fokot. Nyáron, napközben az ország tetején átlagosan 8-10 fokkal van hűvösebb, mint például az Alföld nagy részén. Ezért a rekord megdőléséhez arra volt szükség, hogy az ország egyes részein 40 foknál is melegebb legyen a levegő.

A rendkívüli időjárás hetedik napja tart, a múlt szombaton kezdődött a kánikula. Vasárnaptól kezdve pedig immár a hatodik nap egymás után, amikor a hőmérséklet meghaladja a 35 fokot. A forró napok (35 fok feletti hőmérséklet) ilyen hosszú sorozatára a meteorológiai mérések kezdete óta nem volt példa.

A szélsőséges meleg elsősorban a nagy térségű időjárási folyamatok kedvező időbeli és térbeli alakulásának köszönhető. A kontinens nyugati szélén kialakult tartós ciklonalitás hatására folyamatos délies áramlás jött létre, amely a Szahara északi részéről a Kárpát-medence és a Balkán-félsziget felé szállítja a forró légtömegeket. A hőhullámot megelőző hidegfront hatására egészen szerdáig sivatagi szárazsággal párosult a forróság. A száraz levegő kis hőkapacitású, jobban melegszik. Péntekre a páratartalom kissé emelkedett. A felszín nagyobb hőkapacitású részei, többek között a vízfelszínek, a sziklák és a mesterséges objektumok fokozatosan melegednek, így a napsugárzás energiájából napról-napra több jut a levegő felmelegítéséhez.

A hőhullám az abszolút hazai rekord megdőlésével már minden paraméterében páratlannak mondható. És akkor még nem beszéltünk a leginkább megterhelő értékről, a példátlanul magas napi átlaghőmérsékletekről, a nap végére ebben is minden korábbinál magasabb érték várható.

Emlékezetes eseményeknek vagyunk részesei!